Možda zbog premalog napretka  ili zbog toga što se čini da Rusija nakon više od 100 dana nije postigla svoj cilj, ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je ponovo promiješati karte. Prije samo dva mjeseca upozorio je Zapad stavljajući Aleksandra Dvornikova na čelo svoje kampanje u Ukrajini, poznatijeg pod nadimkom "Koljač iz Sirije" zbog užasnih zločina počinjenih tokom bombardovanja sirihjskih gradova. Međutim, čini se da je njegovom zapovjedništvu došao kraj.

Dvornikovljevo imenovanje, početkom aprila, poklopilo se s ruskim povlačenjem u istočnoj Ukrajini. Ruske trupe usredotočile su se na regiju Donbasa nakon što nisu mogle slomiti ukrajinski otpor, zahvaljujući i oružju koje je poslao Zapad i nemogućnosti zauzimanja važnih gradova kao što je Kijev. Putin je tako namjeravao preokrenuti situaciju koja je uzrokovala odgađanje njegove "specijalne vojne operacije".

Ruski predsjednik želio je 9. maja proslaviti trijumf u Ukrajini, ali to se nije dogodilo. Parada je prošla a sukob je nastavljen. I možda je upravo zbog toga Putin odlučio “eliminirati” Dvornikova.

New York Times je ove sedmice upozorio da ruski komandant nije viđen dvije sedmice, između ostalog i zato što nastavlja činiti "iste greške koje su navele Putina da smijeni njegovog prethodnika".

Dvornikovljev dosije iz Siriji je zastrašujući, posebno kada je u pitanju zračna kampanja koja je pogodila azijske gradove Aleppo i Homs, ubivši pritom hiljade civila. Vojevao je i u Čečeniji. No, prema Conflict Intelligence Teamu (CIT), ruskoj istraživačkoj nevladinoj organizaciji, Putinovo strpljenje je nestalo i Dvornikova je naslijedio Genadij Židko, bivši komandant Istočne vojne oblasti, a sada zamjenik ruskog ministra odbrane. Navodno je Židko obaviješten o svom imenovanju prije nekoliko dana, na terenu, na području Mariupolja.

Židka (56) predsjednik Vladimir Putin smatra desnom rukom. Uzbekistanskog je porijekla, imao je iskustva i u Siriji, kao komandant jednog kontingenta 2016. godine. U Moskvi se bavio propagandom i mobilizacijom vojske, s ciljem regrutiranja mladih.

Nagrađen prestižnom Zlatnom zvijezdom Heroja Rusije, načelnik Glavnog stožera U Rusiji smatraju da je riječ o "političkom umu" u službi oružanih snaga, kako prenose razni ruski mediji. Židko je sada na čelu ruske viojhske u agresiji kojoj se još uvijek ne vidi kraj. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mikhailo Podoliak procijenio je da bi rat u Ukrajini mogao potrajati još šest mjeseci ovisno o veličini ukrajinskog arsenala i stavu međunarodne zajednice o vojnoj podršci.