Dvojica zapadnih lidera "insistirali su na momentalnom prekidu vatre i povlačenju ruskih trupa", navodi se u saopćenju za štampu njemačkog kancelara. Oni su "pozvali ruskog predsjednika na ozbiljne direktne pregovore s ukrajinskim predsjednikom i diplomatsko rješenje sukoba ".

U saopćenju iz Elyséjske palate naglašava se da je francusko-njemački par "ponovo insistirao na činjenici da o svakom rješenju rata moraju pregovarati Moskva i Kijev, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Obnovili su zahtjev za prekidom vatre i pozvali ga da prihvati direktnu komunikaciju s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim što je prije moguće.

Tražili su i oslobađanje 2.500 branilaca Azovstala, zarobljenih od ruskih snaga, kao i ukidanje blokade Odese, kako bi se omogućio izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora i time izbjegla ozbiljna globalna kriza hrane. 

S tim u vezi Vladimir Putin rekao je kako je "spreman" da pomogne "nesmetan" izvoz žitarica iz Ukrajine. "Rusija je spremna pomoći u pronalaženju opcija za nesmetan izvoz žitarica, uključujući i ukrajinsko žito iz luka na Crnom moru", navodi se u saopćenju Kremlja.

Emmanuel Macron i Olaf Scholz "primili su na znanje obećanje ruskog predsjednika da će brodovima odobriti pristup luci za izvoz žitarica, a da to ne bude vojno eksploatirano od strane Rusije ako je prethodno ocarinjeno", saopćeno je iz ureda francuskog predjsednika.