Vlasti Republike Turske odbacile su tvrdnje koje je ministar vanjskih poslova Grčke ranije iznio o odnosu prema manjinama u Turskoj te su poručile da bi se Grčka trebala pogledati u ogledalu, umjesto da drugima spočitava neutemeljene optužbe, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy je u saopćenju podsjetio šefa grčke diplomacije Nikosa Dendiasa na niz kršenja prava koja Grčka čini nad tamošnjim manjinama.

Ocijenivši Dendiasove tvrdnje tragikomičnim, Aksoy je naveo kako te tvrdnje iznosi ministar vanjskih poslova države kojoj je Evropski sud za ljudska prava u tri navrata presuđivao zbog njene politike asimilacije i represije nad turskom manjinom u Zapadnoj Trakiji.

“U Turskoj su u proteklim godinama učinjeni konstruktivni koraci s ciljem rješavanja problema koje ima grčka ortodoksna manjina i to se sve čini u koordinaciji sa našim grčkim ortodoksnim sugrađanima“, poručio je Aksoy.

On je pak dodao da se Grčka predstavlja kao članica Evropske unije i kao kolijevka demokracije, ali kako samo nazaduje i ne čini nikakav progres u rješavanju problema turske manjine u Zapadnoj Trakiji.

“Grčka ustrajno krši prava turske manjine u Zapadnoj Trakiji u odnosu na Lisabonski sporazum i multilateralne sporazume“, poručio je Aksoy.

On je također naveo kako Grčka još uvijek nije implementirala ni presudu Evropskog suda za ljudska prava kojom se zabranjuje negiranje identiteta turskoj manjini.

“Posljednja dešavanja u vezi s medresama u Zapadnoj Trakiji pokazuju kako nije samo problem izraz Turci, već Grčka ne tolerira ni izraz manjina“, naveo je Aksoy.

Naglasivši kako u praksama Ankare i Atine postoji veliki kontrast, Aksoy je kazao da je Turska otvorila školu za samo četvero učenika po zahtjevu grčke manjine u Gokceadi, dok Grčka nastavlja zatvarati škole u kojima se obrazuju manjinske zajednice u Zapadnoj Trakiji.

Broj škola u Zapadnoj Trakiji je u proteklih 25 godina smanjen sa 231 na 115, a Aksoy je poručio da je to jedan od najkonkretnijih pokazatelja perspektiva koje dvije zemlje nude manjinskim zajednicama.

Aksoy je poručio šefu grčke diplomacije Dendiasu da prvo pogleda u ogledalo i očisti vlastito dvorište, a da ne iznosi neosnovane tvrdnje na račun drugih država.

On je također pozvao vlasti Grčke da slijede primjer Turske i napravi konkretne korake ka rješavanju problema sa kojim se suočava turska manjina u Zapadnoj Trakiji, posebno u oblasti vjerskih sloboda i prava na identitet i obrazovanje.