„Čovjek koji je prodao svoju kožu“, reditelja Kaouthera Ben Hania, prvi je tuniski film ikada nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Za Oscara će se natjecata sa bosanskohercegovačkim Quo Vadis, Aida?, danskim Još jedan krug, rumunskim Kolektivom i Boljim danima iz Hong Konga.

„Ponosan sam što Tunis ima prvu nominaciju za Oscara za najbolji strani igrani film. Nevjerojatno, ali stvarno!”, napisao je reditelj Ben Hania na društvenim mrežama nedugo nakon što je obznanjena  nominacija.

Scenario je napisao upravo Ben Hania, a njegov film govori o mladom sirijskom izbjeglici Sami Aliju koji bježi od rata sanjajući da će doći do Evrope kako bi upoznao ljubav svog života.

Međutim, na svom putu susreće savremenog umjetnika koji će mu ponuditi preobrazbu tijela u "umjetničko djelo", što je odluka koja će okončati njegovu dugo očekivanu slobodu.

Film je okupio međunarodnu glumačku postavu u kojoj je najpoznatije ime Monice Belluci, zatim belgijskog glumca Koena De Bouwa i Sirijca Yahye Mahaynija, koji je nagrađen najboljom muškom izvedbom na posljednjem Venecijanskom bijenalu.

Ben Hania (43) je pfrije dvije godine ušao u uži izbor i predstavio zemlju Magreba sa „Ljepotom i stadom“, filmom nastalim na osnovu istinite priče koja se dogodila desetljeće ranije u preddemokratskom Tunisu u kojem je mladu ženu silovalo nekoliko policajaca i koji opisuje njenu borbu za pravdu.

“Vrijeme je da se preispita film u Tunisu, kultura općenito, tako da dobiju mjesto koje zaslužuju. Ne, kultura nije zabava kako kažu naši čelnici. Kultura čini da slika Tunisa blista na svim stranama svijeta”, kazao je nakon nominacije Tunižanin Mehdi Barsaoui, koji je prošle subote osvojio Cezara za najboljeg glumca.