Kada su braća Mears osnovali Chelsea 1905. godine, izabrali su ga za golmana, kapitena i simbol kluba. William Billy Foulke bio je 31-godišnji div, visok 1,96 metara i težak 150 kilograma. Gdje god da bi se pojavio, privlačio bi pažnju.

Rođen je u aprilu 1874. u Dawleyu, bio je rudar u tinejdžerskim godinama ali ubrzo je zapažen zbog talenta za kriket i fudbal. Debitirao je u 19. godini u profesionalnom fudbalu. Njegovih 1,96 centimetara visine bilo je iznimno u vrijeme kada se muškarce visoke 1,80 smatralo ogromnima. Mršav i okretan, bio je markantan golman. Toliko dobar da ga je kupio Sheffield United, jedan od engleskih velikana, za koje je debitirao 1. septembra 1894.

U dobi od 20 godina više nije mogao rasti, ali se udebljao. Ojačao je, ramena su mu se proširila, ojačao je vježbanjem i obilnom hranom, što je bila njegova velika strast.

U ranim godinama William Foulke bio je izuzetan. Sudjelovao je u igri, kačio bi se za prečke, izlazio iz šesnaesterca da bi igrao, davao golove, svađao se... U svemu je pretjerivao i bio pravi egzibicionista. A takođe i izuzetan izvođač kaznenih udaraca. Za reprezentaciju je debitirao 1897. godine, protiv Walesa. Engleska je pobijedila 4-0.

Billy se sve više debljao. Prekomjerno je jeo, ali kako je bio talentovan i još uvijek dobrio branio, Sheffield mu je to tolerirao. Svojom je veličinom pokrivao dobar dio gola. U jednoj je utakmici napadača protivničkog tima zgrabio za nogu i s lakoćom ga digao u zrak izvrnuvši ga naopačke.

Sheffield je s njim osvojio Ligu 1897-98 i FA kup 1899 i 1902. Tada je već imao 130 kilograma i izazvao je veliki skandal. Finale je završilo 1-1 a on je tvrdio da je Southampton dao gol iz ofsajda. Izašao je potpuno gol nakon tuširanja, tražeći objašnjenja od suca Toma Kirkhama, koji se sakrio u ostavi. Bilo ga je teško smiriti dok je pokušavao provaliti u sobu.

Jednog se dana, jer je njegov dres bio iste boje kao suparničkog tima, na terenu pojavio ogrnut čaršafom. Nije primio gol a jedan je novinar napisao: "Debeli Foulke sačuvao je čaršaf čistim (clean sheet)". Od tada se za golmana koji ne primi gol broje „clean sheets“.

Billy se stalno debljao i postajalo je sve gore. Jedng je dana slomio prečku gola kada se objesio o nju. Sheffield je od njega tražio da smrša i on se naljutio. Tada je čuo za interes braće Mears i njihovog Chelseaja koji je bio drugoligaš. Sheffield ga je pustio.

Billy je več imao 31 godinu i više od 150 kilograma. Fotografija igrača Chelseja, na kojoj se vidi 11 igrača poredanih ispod prečke sa njim u sredini je ušla u legendu. Na njoj Billy izgleda poput odrasle osobe okružene dvanaestogodišnjacima. Nakon prvog treninga je prije svih otišao na doručak i pojeo jedanaest jaja, ostali su ostali bez svojih. Apetit mu je bio legendaran.

Billy je bio još uvijek bio dobar golman ali se polako pretvarao u olupinu. Chelsea je bio treći na tabeli, nisu napredovali u viši rang i Mears je smatrao da im je dovoljna jedna godina sa njim. Pustili su ga u Bradford, gdje je igrao još dvije sezone.

U penziju je otišao sa 33 godine i 167 kilograma. Pokrenuo je trgovinu u Sheffieldu, a zatim i pub. I na kraju preminuo u 42. godini od ciroze.