U sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji proučen je Mevlud-i Šerif i održan prigodan vjerski program povodom sjećanja na Sulejmana Čelebija.

Program su organizirali Grad Bursa, međunarodna organizacija turkijske kulture TURKSOY i Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a mevlud su izveli učači iz Turkiye Orhan Demirarslan, Mahmut Sevket Ozturk i imami Međlisa islamske zajednice Sarajevo.

Događaj je upriličen povodom 600 godina od smrti Čelebija koji je bio jedan od najpoznatijih pjesnika osmanske književnosti u XV stoljeću.

Godine 1409. napisao je Mevlud, najpoznatije djelo turske religiozne književnosti. Djelo je napisano jednostavnim narodnim jezikom i stilom. Zasniva se na tradicionalnim izvorima o životu poslanika Muhameda a.s. i najčešće se izvodi na Poslanikov rođendan i na druge muslimanske blagdane u džamijama i privatnim kućama.

Programu su prisustvovali turski ambasador u BiH Sadik Babur Girgin, savjetnik za vjerske poslove u turskoj ambasadi Yunus Keles, glavni imam Medžisa islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar Velić i brojni vjernici.

U okviru programa sjećanja na Sulejmana Čelebija večeras će s početkom u 18 sati u Turskom kulturnom centru “Yunus Emre“ u Sarajevu biti održan i panel na kojem će o tom velikanu i njegovom djelu govoriti Amira Šiljak Jesenković, Bilal Kemikli, Ćazim Hadžimejlić i Yunus Keles.