Za to ubistvo i ranjavanje osumnjičen je odbjegli Ilir Đokaj (28), koji je Šejlin bivši nevjenčani suprug.

Građanski bunt usmjeren je na činjenicu da je ubijena devojka tokom augusta prijavljivala bivšeg nevjenčanog supruga za direktne prijetnje po život, što je po nalogu tužilaštva policija prekršajno procesuirala. Mnogo okupljene omladine nosilo je transparente i fotografije ubijene djevojke. Na jednom od transparenata pisalo je: "Ovdje nema sigurnosti, ni kuća više nije sklonište", piše Pobjeda.me.

Organizatori protesta traže od Uprave policije, MUP-a i potpredsjednika Vlade za sigurnost Dritana Abazovića pokretanje hitne istrage o ovom slučaju nasilja nad ženama, koje je završilo tragičnim gubitkom mladog života, uprkos činjenici da je nasilje prijavljivano policiji i pravosuđu.

“Ovim protestom želimo da podržimo Šejlinu porodicu u potrazi za pravdom i da spriječimo da još života bude izgubljeno usljed porodičnog nasilja i nasilja nad ženema”, naveli su iz Centra za ženaka prava. Na protest je došao i predsjednik općine Tuzi Nik Đeljošaj.

Izvršna direktorica Centra Maja Raičević je kazala da joj je ovo jedan od najtežih trenutaka u životu, jer se, kako kaže, postavlja pitanje čemu svo zalaganje i trud pri ovakvom stavu institucija. Ona je kazala da su institucije pokazale da u njima sjede ljudi bez empatije i da su zatajili na više nivoa.

Najprije, kako je kazala, nije procijenjen rizik za Šejlin zivot, iako je u prijavi navela ozbiljne prijetnje koje su joj upućene. Raičević je navela da je za brigu što niko od nadležnih iz Vlade nije izašao danas sa bilo kakvom izjavom, da saopći da ce analizirati propuste i jasno ukazati ko je zatajio.

Mustafa Pepić iz Pokreta za razvoj Tuzi, i jedan od organizatora protesta, naveo je da je okupljanje simboličo trajalo devetnaest minuta koliko je Šejla imala godina. Poručio je da će će biti podrška njenoj porodici. Apelovao je na društvo i nadležne da je krajnje vrijeme da se stvore preduvjeti koji ce preduprijediti ovakve događaje i spriječiti nasilje.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović poručio je danas na Twitteru da je tragedija u Tuzima posljednji alarm nadležnim institucijama sistema koje moraju pronaći mehanizme zaštite žrtava nasilja u porodici.

“Stojimo čvrsto uz naše žene, majke, sestre i zajedničkim snagama moramo učiniti sve da ih zaštitimo, a počinioce privedemo pravdi”, poručio je Abazović.

Iz tužilaštva u Podgorici jučer je saopćeno da tužilaštvo nema ingerencije da preventivno djeluje već da goni počinioce krivičnih djela a za konkretno prijavljene prijetnje navedeno je da po zakonu potpadaju pod prekršajni odgovornost.

S druge strane, nevladin sektor izričit je da se mora pooštriti kaznena politika i preventivno djelovanje kako bi se spriječilo nasilje u porodici i ugrožavanje prava i života žena. Majka ubijene devetnaestogodišnjakinje tokom uviđaja u četvrtak, kada je prilazila kući, obratila se policajcima riječima: "Sad ste došli. A rekli ste nam da smo sigurni".

Protiv Đokaja je 26. augusta podnijeta prekršajna prijava zbog prekršaja iz čl. 36 stav 2 shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, a prijavu je podnijela njegova bivša nevjenčana supruga Šejla Bakija, u kojoj je navela da joj je Đokaj upućivao prijetnje napadom.

Raičević je tokom jučerašnjeg gostovanja na TVCG kazala da je Đokaju izrečena mjera zabrane uznemiravanja koju, prema tvrdnjama Raičević, kasnije niko nije provjeravao. Iz policije su naveli da su odmah po zaprimljenoj prijavi u službenim prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica na okolnosti događaja prikupljena obavještenja od ove dvije osobe.

“S navodima prijave i sadržajem izjava upoznat je dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji se izjasnio da u konkretnom događaju nema elemenata krivičnog djela”, saopćili su iz policije.

Predsjednik općine Tuzi Nik Đeljošaj ranije jučer saopćio je da tužilaštvo nije preventivno reagovalo da spriječi ubistvo Šejle Bakija.

Sinoć se tim povodom oglasio portparol i državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu Podgorici Vukas Radonjić, koji je kazao da je tužilac u tom slučaju postupio pravilno i zakonito.

“Postupanje državnog tužioca je u potpunosti pravilno i zakonito, a posebno ističem da Državno tužilaštvo nije organ koji preventivno djeluje, kao što je to, recimo, u jednom dijelu policija, koja vrši poslove obezbjeđenja i zaštite, već represivni državni organ, koji goni učinioce krivičnih djela i prekršaja za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti” naveo je Radonjić u reagovanju.

Đokaj je u bjekstu i za njim se intenzivno traga, a policija sumnja da je isplanirao ubistvo.