Prenosni konopac za rublje nasred ulice. Šarene plahte koje putuju s balkona na balkon. Majice sa kojih kapa iznad glava prolaznika. Gaće i tange izložene na otvorenom. Odjeća koja visi po uličicama Napulja jedno je od najživopisnijih uspomena koje na posjetitelja ostavlja ovaj grad na jugu Italije. Poput skutera, pizze, Vezuva ili Maradone, ulično pranje i sušenje rublja je napuljsko naslijeđe.

Ta je tradicija nedavno bila ugrožena odlukom gradskih vlasti da se konačno suoči s problemom urbanog uređenja i sigurnosti grada poznatog i kao vrlo haotičnog. Nacrt novog općinskog pravilnika o javnoj higijeni uključivao je zabranu pranja i sušenja rublja na ulici kako bi se poboljšao suživot između domaćina i turista.

Namjera je bila zabraniti "vješanje plahti, odjeće i slično izvan privatnih mjesta ili na prozorima, terasama i balkonima koji gledaju na javnu cestu kada to uzrokuje kapanje". To je bio jedan među ostalim sličnim propisima kao što su ograničavanje mjesta odigravanja nogometnih utakmica, skateboardinga, sati kada je dopuštena prodaja alkohola ili buke noću i za vrijeme ručka.

Propisi su trebali stupiti na snagu početkom jula, ali revolt je bio toliki da gradonačelnik Gaetano Manfredi nije imao izbora nego odustati i pojasniti da Grad neće regulirati ili sankcionirati rublje svojih stanovnika. „Očito je da uvijek moramo držati granicu između naše narodne tradicije i reda ali ne mislim da će ovaj pravilnik o vješanju odjeće ikada stupiti na snagu“, kazao je gradonačelnik i dodao da je svjestan kako u uskim napuljskim uličicama, gdje sunce jedva zalazi, nema drugog načina za sušenje odjeće.

Kontroverze koje su nastale u vezi sa ovom odlukom bile su ogromne. Napuljska novinarka Laura Guerra pokrenula je bitku na društvenim mrežama izbacivši hashtag #iostendo (sklon sam) u znak protesta protiv namjera Gradskog vijeća koje se brzo proširilo gradom. "Ako razmišljamo o energetskoj tranziciji, nema smisla da kuće koriste sušilicu umjesto da suše veš kao što smo to uvijek radili, pogotovo u gradu sa 365 sunčanih dana u godini", kazala je.

Nadalje, dodala je, bilo je neizvedivo kažnjavati prestupnike. „Hoće li policija provjeravati kuću po kuću gledajući sa čijih gaćica kapa?“, ironizirala je odlukiu gradskih vlasti rekavši da zbog prenatrpanosti hiostorijske jezgre grada nema drugog načina vješanja odjeće osim na ulici.

Drugi mještani smatraju da grad ima mnogo hitnije probleme za rješavanje, poput nasilja, nekoliko dana nakon što su Michelea della Cortea, osumnjičenog za pripadnost mafiji, nasred ulice ubila dvojica atentatora koji su ga izboli deset puta.

“Jeste li vidjeli da u Napulju više nema Camorre, korupcije, nezaposlenosti, siromaštva, nejednakosti, problema sa odvozom smeća ili napuštenih predgrađa? Ne znajući koje probleme riješiti, odlučili su zabraniti vješanje odjeće, iste one koja je završila u poznatim stihovima”, kritizirala je na Facebooku druga lokalna novinarka Amalia De Simone.

Veš i dalje ostaje na štrikovima širom grada dok se ne nađe osoba spremna zaratiti sa svima i zabraniti kačenje iznad ulica.