U historiji Republike Türkiye 29. oktobar zauzima posebno mjesto, jer je upravo na taj dan 1923. godine formirana moderna Republika Türkiye.

Nacionalni praznik Dan Republike u Türkiye se obilježava 29. oktobra u znak sjećanja na proglašenje Republike Türkiye iz 1923. godine. Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika naroda skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Türkiye.

Jedan od najvećih nacionalnih praznika u Türkiye obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom te zemlje, uključujući i polaganje vijenaca u Anitkabiru, mauzoleju osnovača Republike Ataturka.

Ključni momenti za osnivanje Republike Türkiye desili su se tokom mirovnih pregovora u Lozani 1922. godine. U ovom gradu u konačnici je postignut dogovor o budućem funkcioniranju Türkiye, a nacrt zakona koji je pripremljen pod vodstvom predsjedavajućeg Velike narodne skupštine Türkiye Mustafe Kemala, usvojen je godinu kasnije, 29. oktobra 1923. godine.

Time je način vladavine nove države postala republika, a dobila je ime Republika Türkiye. Mustafa Kemal je izabran za prvog predsjednika Republike Türkiye.

Zanimljivo je da tokom devedeset osam godina svoje historiji Republika Türkiye prolazi kroz različite političke izazove, a puno puta su strane sile pokušale na različite načine oslabiti ovu zemlju, koja je ipak uspjela pobijediti sve izazove modernizma koje su joj prethodile na putu formiranja savremene republike, koja je danas izuzetno ozbiljna svjetska sila.