Visoki predstavnik Christian Schmidt službeno je 2. augusta prošle godine preuzeo dužnost od svog prethodnika Valentina Inzka na ceremoniji primopredaje u sjedištu OHR-a u Sarajevu.

Ceremoniji su nazočili ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira i državni sekretar u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Miguel Berger.

Podsjetimo da je Christian Schmidt izabran za novog visokog predstavnika 27. maja 2021. godine iako se njegovom imenovanju tada snažno protivila Rusije. Održana je čak i sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojoj je bio glavni cilj sprečavanje njegovog dolaska u našu državu i zatvaranje OHR-a. Ova odluka koju su inicirale Rusija i Kina u konačnici nije dobila podršku.

Njegov prethodnik Valentin Inzko ostat će zapamćen po tome što je u "sudijskoj nadoknadi" svoga mandata nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje Genocida. On se odlučio na ovaj potez zbog čestih prijetnji Milorada Dodik, člana Predsjedništva BiH, o otcjepljenju manjeg bh. entiteta Republika srpska.

Iako je ovdje jednu godinu, tri puta je posezao za bonskim ovlastima koja mu stoje na raspolaganju. Naime, najprije je donio nalog o obustavi primjene Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS-a, prije dva mjeseca nametnuo je odluku o finansiranju Općih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine, a na kraju se odlučio i za nametanje tehničkih izmjena u našem izbornom zakonodavstvu.

Kao što je poznato, on je liderima političkih stranaka u našoj državi "zaprijetio" novom intervencijom ako se uskoro ne postigne dogovor i o "suštinskim" izmjenama Izbornog zakona.