Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovio je u petak da Hrvatska mora blokirati švedsko i finsko pridruženje NATO-u dok se ne ostvari ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, istaknuvši da su Hrvati iz BiH natprosječno ginuli u Domovinskom ratu te da je nacija koja to zaboravi "osuđena na propast".

Zoran Milanović u Zaboku je naglasio da je hrvatski nacionalni interes izmjena Izbornog zakona u BiH kako bi se zaustavilo preglasavanje, kako kaže, Hrvata na izborima od brojnijih Bošnjaka te je istakao da je blokada finskog i švedskog zahtjeva za članstvom u NATO-u jedini način kako bi se to ostvarilo, prenosi Hina.

Ranije je u Delnicama obilježio Dan zapovjedništva specijalnih snaga te je istakao da su "pola poginulih u specijalnoj postrojbi u ratu rođeni u BiH". 

"Ili skoro pola, drugi su porijeklom (iz BiH). Nacija koja to zaboravlja je osuđena na propast", kazao je Milanović.

Smatra da je njegova politika "jedini način" da se zaštite prava bh. Hrvata te da "svako ko to ne razumije, ne razumije šta je Hrvatska".

"Ovo je jedini način i vjerovatno zadnja prilika", kazao je.

Hrvatski je predsjednik odbacio prigovore po kojima Hrvatska blokadom ne može ništa postići te je istakao kako su pogrešne ocjene po kojima slovenska politika blokade hrvatskog pristupanja Evropskoj uniji zbog teritorijalnog spora nije bila uspješna.

"Ako ćemo dobiti to što je Slovenija dobila protiv Hrvatske, to je super. Slovenija je dobila sve što je htjela, dobila je namješteni arbitražni ugovor s pravnim izmišljotinama koji je trebao navesti vodu na njihov mlin. Na njihovu žalost su se udavili, a tome su pridonijeli neki dobri Hrvati koji su radili svoj posao", kazao je Milanović.

Istakao je i da će Turska, koja je blokirala Finsku i Švedsku zbog podrške Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) protiv koje desetljećima ratuje, također postići puno, iako su njeni zahtjevi "ekstremni", dok Hrvatska traži "temeljne pravice", odnosno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Turska, osim ukidanja podrške PKK-u i ukidanja zabrane finskog i švedskog izvoza određenog oružja Ankari, traži i povratak u program proizvodnje mlažnjaka F-35 iz kojeg ih je SAD izbacio zbog nabavke ruskog proturaketnog sistema S-400.

"Turska je zatražila, Tursku se sluša. Gdje je tu Hrvatska dok je ovakve bijedne bube predstavljaju. Nema nas, nema našeg naroda, nema tih Duvnjaka i Ljubušaka koji su ginuli za Hrvatsku. Ne Zagrepčani, nego su oni ginuli nesrazmjerno puno i to sad treba izdati i okrenuti leđa tim ljudima? To je katolički i ljudski", poručio je Milanović.

U tom je kontekstu napomenuo i kako očekuje "da hrvatski mediju razumiju osnovne hrvatske potrebe" te da, primjerice, BBC uvijek razumije da je britanski interes biti protiv Rusije, dok Hrvatska, s druge strane, ima Yutel, kako Milanović naziva HRT, "koji štiti Plenkovića".

"Ljudi relativiziraju stvari koje su od vitalnog nacionalnog interesa. (…) Pogledajte kako se židovski narod ponaša. Vrlo često pogrešno, ali zajednički, okupljeno oko problema. Vrlo često pretjeruju strahovito, ubijaju novinare, ne možeš baš za to imati razumijevanja, ali jedinstveni su. Ovo… Čudo je šta smo preživjeli kao država",  poručio je Milanović.

"Ko će brinuti o tom narodu koji nema nikoga osim nas. Kao goli na kiši, nemaju ništa, nikoga. Ovi ih maltretiraju i to traje dugo. Da bar presude na brzinu, nego ih razvlače i kolju da se to više ne da gledati", dodao je.

Hrvatski predsjednik predviđa da će predstavnici bh. Hrvata na jesen "ići na osnivanje svoje samouprave" u čemu ih neće podržati hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Plenković će pobjeći u tom trenutku jer to uvijek napravi", kazao je Milanović.

Milanović je kazao i da će se "boriti do kraja", iako se trenutno čini da bi Sabor ratificirao finsko i švedsko pristupanje NATO-u, pogotovo nakon što je Mirela Ahmetović, politička sekretarica SDP-a, kazala da će najveća opoziciona stranka glasati za ratifikaciju.

"Nije svako za državnu politiku, neko je ograničen prostorima općine, svoga sela i to je to", poručio je Milanović.

Premijer Plenković istakao je u četvrtak kako Milanović svojim postupcima samo otežava položaj bh. Hrvata te da svoju politiku provodi kako bi naštetio HDZ-u i HDZ-u BiH, kao i da se načelno protivi primanju Finske i Švedske u NATO iz proruske perspektive, dok Hrvate u BiH koristi kao izliku.

Srbija uništava sama sebe

Milanović je komentirao i odluku Srbijanskog tužilaštva za ratne zločine da podigne optužnicu protiv četiri časnika Hrvatske vojske zbog navodne naredbe zrakoplovstvu da raketiraju kolonu izbjeglica kod Bosanskog Petrovca i Bosanskog Novog za vrijeme operacije Oluja.

"Srbija uništava sama sebe", kazao je Milanović, dodavši kako joj želi pomoći u evropskom putu, a ona provodi politiku koja je u koliziji s pristupnim okvirom.