Iračke vlasti odlučile su da nakon devetnaest godina saobraćaj u urbanim centrima ponovo reguliraju semafori, koji su u znatnoj mjeri oštećeni tokom američke invazije 2003. godine.

Stanovnici Bagdada žrtve su velikih gužvi u saobraćaju i do posla putuju i po nekoliko sati, a na najprometnijim raskrsnicama angažirani su policajci kako bi sprečavali potpuni kolaps prometa.

U takvom saobraćajnom haosu proteklih su godina zabilježene hiljade incidenata, uključujući i tuče i oružane sukobe između policajaca i vozača. Zbog toga je na najprometnijim raskrsnicama angažirana i vojska.

Premijer Iraka Mustafa Al-Kadhimi prošle je sedmice izdao ukaz kojim je naložio da se osposobe i ponovo aktiviraju semafori kako bi se riješio saobraćajni haos u Bagdadu i drugim urbanim sredinama.

Relevantne gradske i druge institucije postupaju po premijerovoj naredbi i uključuju semafore koji su bili ugašeni protekle dvije decenije.

Šef Ureda za saobraćaj u Iraku Tarik Ismail kazao je za AA da se razvijenost svake zemlje ogleda u reguliranom saobraćaju i da će nadležne iračke vlasti postupiti po premijerovoj naredbi o osposobljavanju semafora.

On je kazao da u Bagdadu postoji 155 raskrsnica sa semaforima, od kojih je 87 moguće brzo osposobiti, dok je infrastruktura na preostalim potpuno uništena i zahtijeva više vremena za izgradnju.

"Saobraćajna policija će i dalje biti na prometnim raskrsnicama. Molimo građane da poštuju signalizacije na raskrsnicama kako bi što prije prevazišli saobraćajne kolapse", rekao je Ismail.

Bagdadski taksist Resul Ali u razgovoru s novinarom AA kazao je kako je osposobljavanje semafora veoma važan korak, ali da je za rješenje saobraćajnih problema potrebno poduzeti još niz drugih mjera.

"Red i zakon u svim oblastima života su lijepa stvar. Vozačima se naplaćuje mjesečna taksa za popravku infrastrukture, ali imamo ovo stanje na putevima. Sva infrastruktura puteva u Bagdadu datira iz Sadamove ere. Policajci pokušavaju da reguliraju saobraćaj bez semafora, ali ovi putevi su izgrađeni za potrebe iz 1970-ih. Potrebno je popraviti tu infrastrukturu, jer je broj stanovnika i vozila povećan i samo uključivanje semafora nije rješenje", rekao je Ali.