Kriza u koju je upala kineska građevinska kompanija Evergrande toliko je velika da se proširila i na svijet fudbala. S 200.000 zaposlenika u preduzećima koja se bave svim i svačim, od nekretnina do punjenja boca sa vodom, ova ogromna firma ima i fudbalski klub. Ali ne bilo koji tim, već najbolji u Kini: Guangzhou Evergrande, osvajač osam liga i dvije azijske Lige prvaka. Unatoč svojoj slavi i gomili navijača, danas je kao i matična firma na rubu bankrota.

Klub nije krivac za astronomski duga Evergrandea od 300 milijardi dolara. No, bez sumnje, morao je pridonijeti time što nije štedio novac da bi postao jedan od velikana azijskog nogometa. Osnovan 1954. u gradu Kantonu (Guangzhou), 2007. je osvojio drugu kinesku ligu, ali dvije godine kasnije ispao je zbog skandala s namještanjem. Na intervenciju vlasti, 2010. ga je za 100 miliona juana (13 miliona eura) kupila firma za nekretnine Evergrande, koja mu je odmah dala ime i, što je najvažnije, novac.

Od tada klub je osvojio osam od deset odigranih liga i dvije azijske Lige prvaka, 2013. i 2015. S motom "Budi najbolji zauvijek", potpisao je poznate igrače i trenere poput Talijana Marcella Lippija i Brazilca Luisa Felipea Scholarija. Trener im je trenutno Fabio Cannavaro koji ima jednu od najvećih plaća u svijetu fudbala, barem je imao do prije mjesec dana kada su stale isplate zbog finansijskih problema kompanije.

Samo deset godina ranije Guangzhou Evergrande doveo je Argentinca Darija Concu koji je, prema tadašnjim medijima, bio treći najskuplji na svijetu, nakon Messija i Cristiana Ronalda. Nije bio jedini. Početkom 2016. potpisali su i kolumbijskog napadača Jacksona Martíneza za 42 miliona eura. A 2019. kupio je Paulinha od Barcelone za 40 miliona. Tokom tih godina procvata, kineski klubovi poput Guangzhoua, Shanghai SIPG -a i Jiangsu Suninga potrošili su više od 400 miliona eura na transfere, što je bilo na nivou timova iz Španije, Engleske, Njemačke, Francuske i Italije.

Čelnici Evergrandea razbacivali su novac i u drugim projektima. Godine 2011. platili su milione Real Madridu za nastup na njihovom ljetnom turniru a 2012. otvorili su najveću svjetsku školu fudbala u Qingyuanu, što je koštalo 131 milion eura. U aprilu prošle godine započela je izgradnja ogromnog stadiona u obliku cvijeta lotosa koji je trebao biti i najveći na planeti sa 100.000 mjesta. S budžetom od 1,4 milijarde eura, mogao bi sada ostati nedovršen, poput mnogih projekata koje je vodio Evergrande diljem Kine za koje već sada više enma novaca.

Sve unatoč činjenici da je drugi suvlasnik Taobao, platforma za e-trgovinu koja pripada divu Alibaba. Za 163 miliona eura firma tajkuna Jacka Ma kupila je gotovo polovinu dionica u 2014. No, od tada trpi ogromne gubitke koji su u 2019. godini dosegli 233 miliona eura.

Da stvar bude još gora, škola Evergrande nije dala niti jednog igrača za prvi tim cijelo desetljeće a prošlogodišnji prvak Jiangsu Suning također je bankrotirao zbog finansijskih problema.

U pokušaju revolucije fudbala u ovoj zemlji, predsjednik Evergrandea, Xu Jiayin, nacionalizirao je Brazilce Elkesona, Goularta, Fernandinha i Carvalha te Britanca Browninga kako bi igrali za tim koji su trenirali Lippi i Canavaro. Ali kako sada stvari stoje, ništa od uloženog neće spasiti klub od propasti.