Dani slave završeni su za prvaka kineske Superlige, Jiangsu FC. Prošle sedmice su njegovi vlasnici, lanac trgovačkih centara Suning, koji u svom vlasništvu također ima i milanski Inter, najavili "kraj rada" kluba, uzdrmani dugovima koji su narasli na 77 miliona eura. Gašenje kluba, mjesec dana prije početka nove sezone, potreslo je kineski fudbal. Kinezi su prije pet godina zapanjili svijet kupovinom poznatih igrača za basnoslovne novce a danas su im klubovi u dugovima i pred bankrotom.

Prošlo je samo šest godina kada se Jiangsu izdigao iz prosjeka zahvaljujući sponzorstvu kineskog maloprodajnog giganta. Godine 2016. platili su pedeset miliona eura za Alexa Texeiru, a 28 za Ramiresa. Činilo se da u njihovoj blagajni novca ima u izobilju iako je klub svake godine redovno gomilao dugove. U 2019. godini, pokušavali su dovesti Garetha Balea, ali ta operacija nije urodila plodom.

Bila su to drugačija vremena. Pandemija je sada stvorila finansijske probleme. Klub, koji je na svom stadionu u gradu Nanjing na jugoistoku Kine imao prosječnu posjećenost od 27.000 gledatelja po utakmici, prestao je zarađivati od ulaznica. A njegov vlasnik je zabilježio nagli pad prodaje u svojim objektima, raštrkanim po cijeloj zemlji.

U februaru je predsjedavajući Suninga Zhang Jindong već najavio da će kompanija napustiti neke poslove kako bi se usredotočila na svoje osnovne poslovne linije. Ove sedmice kompanija je najavila da će prodati 23% svojih dionica državnim investitorima. Prema kineskim medijima, klub je već prolazio kroz velike poteškoće prošle godine, kada su ga napustili Teixeira i rumunski trener Cosmin Olaroiu.

"Jiangsu FC nije u mogućnosti da nastavi igrati u kineskoj Super ligi", navodi se u klupskom saopćenju ove sedmice, samo tri mjeseca nakon osvajanja titule prvaka. „Više od pola godine, Jiangsu je kontaktirao mnoge zainteresirane strane i pokazao je veliku posvećenost prodaji dionica. Ne želimo se odreći nijedne mogućnosti kako bi klub ostao živ, ali moramo objaviti da završavamo s radom."

Uz muški tim, nestat će i ženska ekipa koja je bila prvak Kine 2019. godine, te omladinske sekcije. S druge strane, Suningova investicija u Inter zasad se nastavlja. Kineska državna televizija CCTV uvjerava da kompanija ne namjerava odustati od svog udjela u talijanskom klubu.

Jiangsu-ove nevolje nisu jedine. Tianjin Tianhai je već ugašen. Njihovog suparnika, Tianjin Tigers možda će napustiti i njihov vlasnik, konglomerat Teda, dok neki od njihovih bivših igrača priznaju da finansijska situacija "nije dobra". U februaru su Shandong Luneng izbačeni iz azijske Lige prvaka zbog neplaćanja svojih igrača. U proteklih godinu dana Kina je izgubila 16 timova iz tri najbolje divizije.

Tokom posljednje decenije, kineska Super liga željela je napraviti veliki kvalitativni skok plaćajući basnoslovno igrače. Vrhunac su dosegli 2017. godine, kada su njeni klubovi potrošili gotovo 400 miliona eura na angažiranje stranih igrača i trenera. Bilo je to vrijeme kada su stigli Jackson Martínez, Carlos Tévez, Alex Teixeira, Fabio Capello... Moglo se trošiti zahvaljujući činjenici da su vlasnici timova bile velike kineske kompanije, s gotovinom i željom da pokažu status.

Od 2017. se transferi oporezuju po stopi od 100%, a uvedene su granice na plaće koje više ne mogu prelaziti tri miliona eura godišnje. Ali uprkos tim mjerama su timovi zaglibili u dugovima, a njihovi vlasnici, pogođeni pandemijom, više nisu u mogućnosti da priskoče u pomoć. Ni investicija više nije toliko atraktivna, jer novi propisi ne dozvoljavaju da se na dresovima nose imena vlasnika kompanija.

Prema novinskoj agenciji Xinhua, u 2018. godini prosječna godišnja potrošnja po klubu u Ligi iznosila je 140 miliona dolara; većina je zato napravila gubitke. Nova pravila za ograničavanje plata i investicija traže da klubovi budu zdravi i da mogu poslovati profitabilni. Došlo je vrijeme, primijetio je novinar Xinhua, "poštovati zakone fudbala i zakone tržišta, njegovati mlade talente i planiratiu dugoročno."

Visoke plate koje su napuhale kineski fudbal sada su dovele do gašenja klubova. "Prosječna plata naših najboljih igrača 5,8 puta je veća od plaće sportista u japanskoj ligi, a 11,6 puta veća od one u Južnokorejskoj ligi," žalio se u decembru predsjednik Fudbalskog saveza Kine, Chen Xuyuan a u svom komentaru Xinhua priznaje da je ulaganje u igrače "dalo navijačima zanimljivije mečeve za gledanje, ali su donijeli klubovima ozbiljne kolateralne efekte".