Kultura | 22.12.2021.

Dani islamske tradicije Bošnjaka

Promovirana knjiga 'Bošnjačko življenje islama - Običaji i pobožne prakse' Elvira Duranovića

Večeras je u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu u okviru Dana islamske tradicije Bošnjaka najprije upriličeno prikazivanje dokumentarnog filma "Šerijatsko vjenčanje u Bosni i Hercegovini", a zatim i promocija knjige "Bošnjačko življenje islama - Običaji i pobožne prakse" autora Elvira Duranovića

MIRZA ABAZ

Večeras je u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu u okviru Dana islamske tradicije Bošnjaka najprije upriličeno prikazivanje dokumentarnog filma "Šerijatsko vjenčanje u Bosni i Hercegovini", a zatim i promocija knjige "Bošnjačko življenje islama - Običaji i pobožne prakse" autora Elvira Duranovića.

Dokumentarni fillm "Šerijatsko vjenčanje u Bosni i Hercegovini" detaljno objašnjava vjerski aspekt sklapanja braka te pravi paralelu između građanskog i vjerskog aspekta stupanja u bračnu zajednicu. Film je nastao u saradnji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i Televizije BIR, a njegova radnja temelji se upravo na jednom dijelu knjige "Bošnjačko življenje islama - Običaji i pobožne prakse".

Scenaristi su Elvir Duranović i Nedim Hrbat, dok režiju potpisuje Ernad Pandžić.

Osim hafiza Duranovića, na promociji knjige "Bošnjačko življenje islama - Običaji i pobožne prakse" govorili su Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, te profesor na Fakultetu islamskih nauka i književnik Enes Karić, koji je i recenzent ovog izdanja.

"Ova knjiga je prva cjelina trilogije koju ćete uskoro moći čitati, a nastala je na zahtjev reisa Huseina ef. Kavazovića. Kako piše u recenziji, ovo je temeljito naučno istraživanje koje će postati klasik u godinama koje slijede. Sastoji se od šest cjelina koja prate život čovjeka od rođenja do smrti. Posebna pažnja posvećena je običajima koji su se uvriježili u životu muslimana nakon okončanja agresije", istakao je Ferid Dautović.

Dautović je dodao i to kako je zanimljivo da je hafiz Elvir Duranović, viši saradnik u Institutu, obišao veliki broj bh. gradova kako bi na adekvatan način skupio građu za izradu svog rada.

"Ovu sam knjigu pomno čitao, to zna Elvir Duranović. U tišini svoga kabineta. Knjiga je odlična, ali ne da se brzo čitati. Traži razumijevanje. Knjiga je ušla u muslimanska sela, opisuje kako biti musliman na bosanski način. Naravno, opisao je i odnos centra, tj. Sarajeva i periferije. Hafiz Duranović se u knjizi u jednom dijelu posebno posvetio periodu od 1985. ili 1995. godine do danas i fenomenologiji bošnjačkog življenja islama u tom vremenskom razdoblju. Knjiga ima svoju sinhroniju, ali i dijahroniju. Iako je u njoj objašnjeno kako su se običaji prenosili s koljena na koljeno, preovladava sadašnjost. Tačnije, savremeno življenje islama", kazao je Karić.

Elvir Duranović se zahvalio svima na dolasku i svima onima koji su pomogli i inicirali pisanje knjige.

"Knjiga je nastala, kao što je već rečeno, na poticaj reisa Huseina ef. Kavazovića. On je primijetio nedostatak naučne studije o našim običajima i religijskoj praksi muslimana ovih prostora. Osnovna crta knjige jeste upravo prikaz toga kako izgleda naša tradicija, posebno nakon minule Agresije. Čak se nakon rata kod nas pojavila kritika bošnjačke prakse življenja islama i od nas samih. Također, nastojali smo u djelu raspravljati i o tome da li se naše življenje islama vraća u 7. stoljeće, kako to neki kažu, ili se zapravo evropeiziralo", rekao je Duranović uz riječi da je "kum" njegovog djela upravo Enes Karić, njegov kolega teolog i nekadašnji učitelj tokom studija.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Monografija 100 biografija organizacije Mladi muslimani

IZLOŽBA MONUMENTAL: Kupola na stijeni i Notre-Dame dvije su najfotografiranije građevine na svijetu

Tajna najskuplje fotografije u historiji

Sevkas Derman – internacionalna grupa iz Beča koja afirmira sevdalinku