Proljetni dani trebali bi nam pokazati pravac u kojem će smjeru ići evropska politika. U aprilu su zakazani izbori u nekoliko zemalja, među kojima su najzanimljiviji oni u Francuskoj, Sloveniji, Mađarskoj, ali i Srbiji. Primjetan je trend rasta podrške desničarskim partijama, pa tako u Francuskoj stranke koje baštine ljevičarsku tradiciju skoro da nemaju ozbiljniju šansu za preuzimanje vlasti.

S druge strane, nekoliko desničarski opredijeljenih stranaka borit će se za naklonost glasača u Francuskoj, koja je u posljednjih nekoliko godina nizom direktiva i zakona ugrozila prava muslimana.

U Sloveniji, iz koje su prije nekoliko mjeseci pristizale “no paper” destruktivne ideje o pomjeranju granica na Zapadnom Balkanu, također postoji podrška desnim političkim idejama, a predstojeći izbori bit će sasvim sigurno test za demokratiju u Sloveniji, koju su potresali brojni protesti usmjereni protiv vlasti.

U Mađarskoj desničari vladaju posljednjih dvanaest godina, a izbori će ponuditi zanimljiv okršaj šarolike desno-lijeve koalicije u kojoj je šest partija, nasuprot vladajuće desničarske opcije. Iako ne treba očekivati da će izbori donijeti radikalne promjene u mađarskom društvu, eventualni odlazak premijera Viktora Orbana bio bi svojevrstan znak novog približavanja Mađarske politici EU i NATO saveza.

Izbori u Srbiji mogli bi biti odgođeni za jesen. Takva odluka bi vjerovatno odgovarala vladajućoj SNS strukturi, mada se ni opozicija ne može pohvaliti time da stoji ujedinjena nasuprot sistema vrijednosti koji zagovara suvereni vladar Srbije Aleksandar Vučić. Znajući da je Srbija u posljednjih trideset godina daleko od liberalizma, malo vjerovatno da bi neka od lijevih opcija mogla dobiti podršku na predstojećim izborima u ovoj državi.

Iz primjera ove četiri zemlje vidljivo je da milioni Evropljana imaju tendenciju podrške desnim centrima moći, što je u suprotnosti od evropskih načela kojima se stotinama godina ona posebno diči. U kontekstu Bosne i Hercegovine, svaki rast podrške desničarskim vladama u Evropi jasan je znak da će evropski put biti dalji, a što je već dokazano u više navrata u prethodnih petnaest godina.