Jubilarni deseti po redu Ultramaraton Vukovar – Srebrenica krenuo je iz glavnog grada Hrvatske za Vukovar simbolično ispred Gradske uprave Zagreba, javlja Anadolu Agency (AA).

Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ), kao glavnog organizatora, istaknuo je kako na ovogodišnjem Ultramaratonu Vukovar – Srebrenica sudjeluju četiri trkača na pet dionica od Vukovara do Srebrenice, koje su ukupne dužine 225 kilometara. Njima bi se na posljednjoj dionici trebao priključiti i trkač iz Beograda. Ultramaratonci 6. jukla, kreću s Ovčare, a očekuje se kako će 10. jula u popodnevnim satima utrčati u Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima.

“Ove godine će nam se na zadnjoj etapi pridružiti ultramaratonac iz Beograda. Imamo stalnu postavu trkača koju organizira VBNMGZ, a ove godine uz suradnju i sponzorstvo Turske agencije za koordinaciju i suradnju - TIKA, koja nam je financijski pomogla u organizaciji. Ovaj važan projekt spaja dvije države, dvije rane bošnjačkog i hrvatskog naroda, spaja dva najveća mjesta zločina koja su se dogodila nakon Drugog svjetskog rata na tlu Europe”, rekao je Hodžić.

Ultramaraton se održava kontinuirano od 2012, s tim da prošle godine zbog pandemije nije mogao biti održan.

“Vjerujemo da dijelimo zajedničku bol naroda Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a ovaj događaj simbolizira međusobno prijateljstvo među tim dvjema državama, i ne samo među njima, nego među svima koji su prošli ili prolaze kroz sličnu bol bilo gdje na svijetu”, rekla je Seder Bulut, koordinatorica TIKA-e Zagreb.

Ultramaratonac Duško Štrbac, 62-godišnji ratni vojni invalid iz Zagreba, prije deset godina došao je na ideju da spoji dva najveća stratišta nakon Drugog svjetskog rata u spomen na sve civilne stradalnike sa sve tri strane.

“Izgubio sam brata u Domovinskom ratu, moje trčanje je moja molitva, moj križni put i sve utrke posvećene su braniteljima i civilnim stradalnicima iz prethodnog rata. Cilj nam je bio pružiti ruku pomirenja jer bez toga nema ni života. Kad znaš za koga i zašto trčiš, nije teško, a pripremamo se cijelu godinu, čitav život”, kazao je Štrbac.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom obilježavanja 26. godišnjice srebreničkog genocida i ove godine organizira jubilarni deseti Ultramaraton Vukovar – Srebrenica. Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice.

Ultramaraton se održava od 2012. godine u terminu od 6. do 10. jukla, a maratonci u pet etapa od Vukovara do Srebrenice pretrče 225 km. Ove godine u ultramaratonu sudjeluju Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića, gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, uz finansijsku potporu Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA).