Proizvodnja nafte u Rusiji pala je odmah nakon ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, prema podacima Međunarodne agencije za energiju, u maju je ruska proizvodnja sirove nafte i srodnih tečnosti neznatno porasla, za oko 130.000 barela dnevno u odnosu na april, dosežući 10,55 miliona barela dnevno.

Mjesečni izvještaj o tržištu nafte Međunarodne agencije za energiju, objavljen u srijedu, prikazuje da se svijet zemalja koje konzumiraju naftu nalazi u teškoj situaciji. Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge nacije žele da stisnu Rusiju, uskraćujući joj prihode od nafte i gasa uz pomoć kojih ona vodi rat u Ukrajini.

Čini se da do sada ovaj napor nije uspio. Agencija procjenjuje da je Rusija zaradila 20 milijardi dolara u maju od prodaje nafte, što je povećanje od 1,7 milijardi dolara u odnosu na april, dijelom zbog visokih cijena.

Globalne cijene nafte su već visoke – s fjučersom nafte Brent po cijeni od oko 120 dolara po barelu, što je skoro dvostruko više nego prije godinu. Cijene dizela i drugih rafiniranih proizvoda su još više, a stvari bi se mogle i pogoršati. Ako se sankcije Rusiji pooštre, “globalna opskrba naftom mogla bi se boriti da održi korak s potražnjom” 2023. godine, upozorila je Agencija.

Sveukupno, ruska proizvodnja pala je za 850.000 barela dnevno – ili za oko 7,5 posto – u poređenju s periodom prije invazije na Ukrajinu, ali je industrija zemlje uspjela da pumpa brže nego što su mnogi analitičari očekivali.

Indija čini najviše da spasi Rusiju. Moskva je izvozila milion barela nafte dnevno u Indiju u aprilu i 900.000 barela dnevno u maju, što je ogroman porast u odnosu na prosjek za 2021. godinu od 100.000 barela dnevno. Kina, tradicionalno veliki kupac ruske nafte, također je kupovala više ruske nafte, kao i Turska, navodi agencija.

Ova povećanja prodaje u neke zemlje, kao i globalno poskupljenje nafte, pomažu Rusiji da nadoknadi skromni pad prodaje nafte i naftnih derivata u Evropsku uniju. Taj pad iznosi pola miliona barela dnevno u odnosu na predratni nivo, pa je Evropska unija u maju dnevno uvozila 3,4 miliona barela iz Rusije. Sjedinjene Američke Države također su smanjile ruski uvoz.

Grupa za prognoziranje sa sjedištem u Parizu sada kaže da očekuje da bi ruska proizvodnja mogla pasti za skoro tri miliona barela dnevno, ili za više od 25 posto, do početka 2023. godine, usljed postepenog pooštravanja embargo koji je nedavno uvela Evropska unija. Ova prognoza predstavlja veliku promjenu u odnosu na prošlomjesečni izvještaj u kojem je ista agencija navela da bi ruska proizvodnja za toliko mogla pasti već do jula ove godine.

(Izvor: The New York Times)