Na prijemu povodom dolaska novog visokog predstavnika Christiana Schmidta održanom u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine 2. augusta okupio se veliki broj zvanica. Mnogi među njima iskoristili su priliku i poželjeli novom visokom predstavniku sreću u radu, uz srdačnu dobrodošlicu svojstvenu diplomatskom bontonu.

Osim Milorada Dodika i ostalih lidera iz bosanskohercegovačkog entiteta RS, sinoć na prijemu nije bio ni Dragan Čović, suvereni dugogodišnji lider Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ). 

Čovićevi prethodni izrečeni stavovi o sada već bivšem visokom predstavniku Valentinu Incku, koji nisu bili blagonakloni, mogu djelimično ponuditi odgovor zašto lider HDZ-a sinoć nije bio u Sarajevu. 

Također, Čović je u dugogodišnjem zagrljaju s Miloradom Dodikom, čija je politika spram državnosti Bosne i Hercegovine odavno poznata i površnim poznavaocima političkih prilika u našoj zemlji. 

Uzmemo li u obzir zajedničke interese Dragana Čovića i Milorada Dodika koji se sve više poklapaju, ne treba čuditi što je Čović ovim gestom poslao poruku javnosti, ali i novom visokom predstavniku Schmidtu šta misli o njegovom budućem angažmanu u Bosni i Hercegovini. 

Čovićevo provođenje politike dijametralno se razlikuje od onoga za šta se prema principima zalaže ili bi se trebala zalagati stranka kojom vlada. Podrška Dodikovoj destruktivnoj politici nije evropski put, niti evropska vrijednost u koje se HDZ godinama kune. 

Zabrana negiranja Genocida i veličanja ratnih zločina u velikoj mjeri odnosi se i na Udruženi zločinački poduhvat (UZP) za koji su u Hagu osuđeni nekadašnji lideri paradržave Herceg-Bosne, pa je i to jedan od mogućih razloga zašto Čović izbjegava državne svečanosti koje imaju za cilj promovirati prosperitet i evropski put Bosne i Hercegovine.

Na kraju, vrijedi podsjetiti i na iskustvo Dragana Čovića s jednim od najaktivnijih visokih predstavnika Paddyem Ashdownom, koji ga je 2005. godine zbog korupcije smijenio s pozicije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

Proganja li duh visokog predstavnika Dragana Čovića ili je po srijedi i definitivno vezivanje uz Dodikove "skute" saznat ćemo uskoro, jer će se predsjednik HDZ-a kad-tad morati suočiti sa, kako se to već na početku njegovog mandata čini, čvrstim i odlučnim Schmidtom