Profesor sa Univerziteta u Stockholmu odbio je zahtjev studentice iz Republike Türkiye da pohađa program stažiranja, tvrdeći da je ne može ugostiti jer "Türkiye blokira ulazak Švedske u NATO".

TRT World je dobio pristup e-mailu koji je poslao profesor Per Carlbring, koji vodi jednu istraživačku grupu iz oblasti kliničke psihologije na spomenutom univerzitetu.

Fatma Zehra S., studentica treće godina dodiplomskog studija na Odsjeku za psihologiju na Univerzitetu Ibn Haldun u Istanbulu, prihvaćena je od Erasmus+ fonda za ljetnu praksu 2023. godine na univerzitetu po svom izboru.

Jedna od praksi za koju se prijavila bila je na Univerzitetu u Stockholmu u Švedskoj. U e-mailu koji je poslala 23. novembra 2022. godine, Fatma je istakla svoj interes da bude razmatrana za istraživački projekt koji vodi profesor Carlbring.

Nekoliko sati kasnije, Carlbring je odgovorio: "Volio bih da vas ugostim. Međutim, pošto Türkiye ne dozvoljava Švedskoj da uđe u NATO, moram da odbijem. Izvinte!"

"Nakon što sam dobila ovaj odgovor, bila sam jednostavno šokirana", kaže Fatma za TRT World. "Trebalo mi je mnogo vremena da to shvatim."

Podsjetimo da su Finska i Švedska formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO savezu u maju, odstupajući od svoje prakse nesvrstanosti koju njeguju već decenijama, što je odluka potaknuta ruskom agresijom na Ukrajinu.

Međutim, Republika Türkiye – članica NATO-a više od 70 godina – iznijela je prigovore, rekavši da dvije zemlje toleriraju i podržavaju terorističke grupe.

U junu 2022. godine Türkiye i ove dvije nordijske zemlje potpisale su memorandum na samitu NATO-a kako bi se pozabavile sigurnosnim problemima Ankare, otvarajući put njihovom konačnom članstvu u alijansi. Prošlo je sedam mjeseci od potpisivanja memoranduma, ali Švedska još nije ispunila dogovorene preporuke.

Fredrik Jonsson, šef Odsjeka za psihologiju na Univerzitetu u Stockholmu, kaže za TRT World: "Primamo mnogo upita od studenata koji su zainteresirani da nas posjete kao pripravnici. Nismo u mogućnosti da ih sve primimo, ali očekujemo da se na svaki zahtjev odgovori na profesionalan način. U ovom slučaju, čim smo saznali za ovaj problem, postupili smo i riješili ga prema našim standardima."

Profesor Carlbring nije odgovorio na zahtjev TRT Worlda za komentar.

Fatma smatra da je njeno iskustvo samo "vrh ledenog brega" i bila je dovoljno ozbiljna da podnese službenu žalbu. "S obzirom na to da je ovo uradio, uradio bi isto i drugim studentima različitog rasnog porijekla koji se prijavljuju na univerzitet", kaže ona.

Ona je podnijela žalbu zbog diskriminacije ovom švedskom univerzitetu 5. decembra, opisujući profesorov odgovor kao "zasnovan na političkim razlozima" i kao "diskriminatorski, ako ne i potpuno rasistički".

"Miješanje običnog građanina i studenta – koji želi da nastavi svoje školovanje u najboljim mogućim uslovima – s političkim stavom vlade zemlje iz koje je, zloglasan je način razmišljanja i prosuđivanja nečijih vještina i karaktera", napisala je u žalbi.