Oldtajmer Mercedes-Benz prodat je za 135 miliona eura i tako je postao najskuplji automobil na svijetu.

Iz aukcijske kuće RM Sotheby's saopćeno je da je automobil prodat neimenovanom kolekcionaru na aukciji u Njemačkoj, petog maja. Tako je srušen dosadašnji rekord od 48,4 miliona dolara za koliko je 2018. godine prodat Ferrati 250 GTO iz 1962. godine.

Novi rekorder je Mercedes-Benz 300 SLR "Uhlenhaut Coupe" iz 1955. godine, koji je bio jedan od samo dva prototipa koje je proizveo Mercedes-Benzov trkački odjel. Nazvan po svom tvorcu i glavnom inženjeru Rudolfu Uhlenhautu, taj četverotočkaš slovi za jedan od najljepših automobila na svijetu i dragulj u historiji automobilizma.

Vozilo je bazirano na uspješnom automobilu W 196 R Grand Prix koji je osvojio dva svjetska prvenstva u rukama Juana Manuela Fangia, legendarnog argentinskog vozača trkaćih automobila koji je dominirao u prvoj deceniji trka Formule 1 kada je osvojio pet titula tokom 1950-ih.

300 SLR je imao motor pojaćan na tri litra sposoban da ide 290 kilometara na sat, što ga čini jednim od najbržih komercijalnih automobila svoje ere.