“Najbliži smo toj odluci, a sve će definitivno biti poznato u narednih dan, dva. U ovoj namjeri imamo apsolutnu podršku lidera političkih partija koji čine probosanski blok. Svi oni su stali iza nas”, kaže Tabaković za Faktor.

Presudan utjecaj na njihovu odluku imali su potezi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.


Alija Tabaković

“Ostali smo zakinuti za 800 glasova poštom jer tim ljudima CIK nije na vrijeme poslao izborni materijal. Oni neće glasati ni ovaj put. To u prevodu znači da smo ostali bez dva mjesta u Skupštini Srebrenice, a istovremeno ti glasovi mnogo znače i u borbi za načelničku poziciju. Vidite u kakvu su poziciju dovedeni Bošnjaci Srebrenice. Izvršen je genocid nad nama, ljudi su protjerani, a sada im se odlukama CIK-a i nadležnih sudskih organa ne dozvoljava da ostvare svoje glasačko pravo. Kao da smo građani trećeg reda”, objašnjava Tabaković.

Prema njegovim riječima, tu nije kraj propustima CIK-a.

“Bivšim kadrovima SDP-a, predvođenim Bego Bektićem, osumnjičenim za izborne prevare, omogućeno je da ponovo budu u izbornom procesu. Kako je to moguće? Najmanje što je CIK morao uraditi jeste da im se onemogući učestvovanje na izborima. Nažalost, na to niko i ne pomišlja”, razočarano rekao je za Faktor Tabaković.

Faktor/Stav