Na Vijećnici je sinoć projicirana zastava Turske a povodom 15. jula, obilježavanja pete godišnjice pokušaja puča terorističke organizacije FETO u Turskoj 2016. godine.

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić burno je reagovala na prikazivanje zastave Republike Turske na Vijećnici, tražeći za to odgovornost od direktora JP Sarajevo, Ensara Eminovića. 

Neki su nakon toga problematizirali postavljanje zastave, a gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić se potrudila da pojedini mediji "saznaju" kako ona nije dala odobrenje da se boje Turske nađu na Vijećnici. Karić nije ni morala dati odobrenje, niti je to njena nadležnost, niti je Javno preduzeće Sarajevo u obavezi da traži saglasnost od nje.

Zatražili smo pojašnjenje od direktora Javnog preduzeća Sarajevo Ensara Eminovića ko daje saglasnost i na čiju inicijativu je zastava Turske svijetlila na ovom objektu.

U izjavi za Stav Eminović navodi da JP Sarajevo nije Javna ustanova, te da nije odgovorna Gradu Sarajevu za komercijalne poslove koje obavlja sa drugim klijentima.

"Akti preduzeća ne predviđaju saglasnost gradonačelnice Benjamine Karić, Pravilnik jedino podrazumijeva da to ne smije biti neprimjeren sadržaj, a zastava prijateljske Republike Turske to svakako nije. JP Sarajevo nije odgovorno gradonačelnici, niti treba odobrenja za slične aktivnosti, pa ni ovu. Mi imamo razne objekte kojima upravljamo, a jedan od njih je i Vijećnica", istakao je Eminović.

Kako kaže, ovo preduzeće obavlja razne komercijalne poslove od kojih opstaje i finansira se, a takav je bio i ovaj vezan za prikazivanje zastave Republike Turske. 

"Ja preuzimam potpunu odgovornost za prikazivanje zastave prijateljske Republike Turske, nismo dužni za to tražiti saglasnosti, kao ni za druge komercijalne aktivnosti. Mi od ovakvih usluga finansiramo svoje potrebe i na taj način opstajemo. Još jednom ponavljam, nismo Javna ustanova i nismo dužni za ove vrste poslova tražiti dozvolu. Naši akti i pravilnici o tome govore i tu nema ništa sporno", zaključio je Eminović

Na pitanje ko inicira projiciranje zastava na zidu Vijećnice i ko to plaća Eminović je kazao: "U principu trebalo bi sve da ide preko JP Sarajevo, do sada od nas nije tražena ta saglasnost. Kabinet gradonačelnice je do sada radio neke projekcije bez naše saglasnosti, niti smo mi to naplatili, što smo trebali naplatiti, mi smo zaobiđeni u tim slučajevima. Ovo je bilo direktno nama upućeno od Ambasade Republike Turske."