Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević (SBiH) žestoko je počeo mandat poslavši Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije zahtjev za sniženje cijene plina za 30 posto. Isti je zahtjev putem medija uputio i “Energoinvestu”, ovlaštenom uvozniku plina. Zašto baš 30 posto, po kojoj računici, nije poznato, osim da je to “vlastita procjena” ministra Bečarevića. Za korisnike bi bilo idealno da cijena bude niža 30 posto, ali nažalost, zna to i Bečarević, nije realno. No, treba odmah pokazati narodu ko se bori za niže cijene i na koga prebacuje odgovornost za eventualno nezadovoljstvo cijenama plina krajnjih korisnika.

Možda bi Bečarevićev zahtjev bio opravdan da je kao svako normalan otišao u “Energoinvest” i razgovarao s ljudima u toj kompaniji umjesto da šalje dopise Federalnoj vladi i medijima. Možda bi zahtjev bio opravdan da je uključio sve učesnike u prometu plina, a tu su još “BH Gas” i “Sarajevogas”, da svako ima priliku iznijeti svoje argumente, ali kako je donedavno i sam Bečarević bio dio tog gasnog sistema, u svojstvu savjetnika direktora “BH Gasa”, najlakše je sve prebaciti na “Energoinvest”.

Bečarević nastavlja voditi svoj mali privatni rat s “Energoinvestom”, ali sada uz pomoć kantonalnog ministarstva. Ne ulazeći u pozadinu njihovog sukoba, neprihvatljivo je u taj sukob miješati ministarstvo pod izgovorom brige za kupce plina. Da je riječ o iskrenoj brizi, sigurno bi se to rješavalo bez medijske buke i upiranja prsta u “Energoinvest”.

S druge strane, “Energoinvest” je odgovorio Bečareviću da nemaju mogućnost snižavati cijenu plina za 30 posto. Također su naveli da cijenu plina odobrava Vlada Federacije BiH sa svim ukalkulisanim troškovima, ali i maržom uključenih kompanija. Upravo u toj marži Bečarević vidi prostor za sniženje cijene i poziva “Energoinvest” da objavi fakture od “Gazproma”.