Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević (SBiH) žestoko je počeo mandat poslavši Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije zahtjev za sniženje cijene gasa za 30 posto. Isti je zahtjev putem medija uputio i „Energoinvestu“, ovlaštenom uvozniku gasa. Zašto baš 30 posto, po kojoj računici, nije poznato, osim da je to „vlastita procjena“ ministra Bečarevića. Za korisnike bi bilo idealno da cijena bude niža 30 posto, ali nažalost, zna to i Bečarević, nije realno. No, treba odmah pokazati narodu ko se bori za niže cijene i na koga prebacuje odgovornost za eventualno nezadovoljstvo cijenama gasa krajnjih korisnika.

Možda bi Bečarevićev zahtjev bio opravdan da je kao svako normalan otišao u „Energoinvest“ i razgovarao s ljudima u toj kompaniji umjesto da šalje dopise Federalnoj vladi i medijima. Možda bi zahtjev bio opravdan da je uključio sve učesnike u prometu gasa, a tu su još „BH Gas“ i „Sarajevogas“, da svako ima priliku iznijeti svoje argumente, ali kako je donedavno i sam Bečarević bio dio tog gasnog sistema, u svojstvu savjetnika direktora „BH Gasa“, najlakše je sve prebaciti na „Energoinvest“.

Bečarević nastavlja voditi svoj mali privatni rat s „Energoinvestom“, ali sada uz pomoć kantonalnog ministarstva. Ne ulazeći u pozadinu njihovog sukoba, neprihvatljivo je u taj sukob miješati ministarstvo pod izgovorom brige za kupce plina. Da je riječ o iskrenoj brizi, sigurno bi se to rješavalo bez medijske buke i upiranja prsta u „Energoinvest“.

S druge strane, „Energoinvest“ je odgovorio Bečareviću da nemaju mogućnost snižavati cijenu gasa za 30 posto. Također su naveli da cijenu gasa odobrava Vlada Federacije BiH sa svim ukalkulisanim troškovima, ali i maržom uključenih kompanija. Upravo u toj marži Bečarević vidi prostor za sniženje cijene i poziva „Energoinvest“ da objavi fakture od „Gazproma“. 

U međuvremenu, Energoinvest predložio smanjenje cijene gasa za 12,5 posto, a Vlada FBIH danas usvojila.

Energoinvest d.d. Sarajevo je na osnovu novodostavljene cijene prirodnog gasa od ruskog isporučioca Gazprom Exporta, primljene 4. aprila, izvršio rekalkulaciju troškova i cijene prirodnog gasa za tarifne kupce koju odobrava Vlada FBiH.
Zahtjev za korekciju cijene prirodnog gasa je dostavljen Vladi, a sumarno rezultira sa ukupnim smanjenjem cijene prirodnog gasa od 12,53 posto u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala.

“Ukoliko Vlada FBiH odobri navedeni zahtjev, nova prodajna cijena prirodnog gasa prema distributeru Sarajevogas iznosiće 0,866 KM/m3 u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala koja je iznosila 0,990 KM/m3, i primjenjivaće se od 1. aprila ove godine”, saopćeno je iz Energoinvesta.

Na sniženje cijene prirodnog gasa, kako dodaju, uticao je kvartalni pad cijene naftnih derivata koji utiču na formiranje proizvođačkih cijena prirodnog gasa. Također je došlo do blagog trenda pada vrijednosti USD u odnosu na EUR i KM, što je sumarno rezultiralo navedenim sniženjem.

“Očekujemo da će i distributer Sarajevogas, kao i Toplane izvršiti sniženje cijena prema građanstvu u gore navedenom iznosu”, saopćeno je iz Energoinvesta Sarajevo.