Državni vrh Kosova je na sastanku s ambasadorima grupe Kvinte i predstavnikom Evropske unije u vezi s održavanjem referenduma u Srbiji na teritoriji Kosova iznio “usaglašen i zajednički stav” da otvaranje srbijanskih biračkih mjesta na Kosovu predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakona sastanka, premijer Kosova Albin Kurti je izjavio je da će za sutra u 14 sati zatražiti održavanje vanredne sjednice Skupštine Kosova povodom zahtjeva da kosovski Srbi glasaju na referendumu o ustavnim promjenama Srbije, koji je zakazan za nedjelju, 16. januara.

Ranije danas su ambasadori Kvinte i EU u zajedničkom saopćenju pozvali Vladu Kosova da omogući kosovskim Srbima da glasaju na referendumu Srbije.

U zajedničkom saoćtenju institucija Kosova, Predsjedništva, Skupštine i Vlade, nakon sastanka s ambasadorima grupe Kvinte i predstavnikom EU, navodi se je ponovljeno da će kosovski Srbi s dvojnim državljanstvom imati pravo da glasaju u skladu s međunarodnim standardima i praksom, odnosno poštom i u Kancelariji za vezu Beograda u Prištini.

“Institucije su jasno stavile do znanja da otvaranje srpskih biračkih mjesta na Kosovu predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse. Štaviše, takav čin predstavlja kršenje teritorijalnog integriteta od strane Srbije u odnosu na nezavisnu i suverenu državu Kosovo. Institucije su pozvale međunarodnu zajednicu da u odnosu na Kosovo primijeni iste standarde kao i za bilo koju drugu državu”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da Ustav Kosova, važeći zakoni na Kosovu, kao i međunarodno pravo i međunarodna praksa ne priznaju pravo jedne države da održi referendum na suverenoj teritoriji druge države, te da je dosadašnja praksa primjenjivana od 2012. godine, bila neustavna.

Kosovske institucije su naglasile da nije u pitanju uloga OEBS-a, već uloga Srbije i njenih paralelnih i nelegalnih struktura na Kosovu, jer prije nego što bi OEBS prikupio glasove bio bi održan potpuno nezakonit proces otvaranja biračkih mjesta i glasačkih kutija na teritoriji Republike Kosovo za referendum druge države, odnosno Srbije, a taj proces bi organizirala Srbija.

“Kako svjedoči pismo koje su srpske vlasti uputile OEBS-u, razlog zašto Srbija insistira na otvaranju biračkih mjesta na Kosovu je zato što Kosovo smatra dijelom svoje teritorije. Stoga želi da iskoristi referendum kao sredstvo za proširenje svog suvereniteta nad Kosovom. Prema tome, pozicija kosovskih institucija nema veze s OEBS-om, već s protivljenjem ovoj stalnoj tendenciji Srbije, koja dokazuje jasne teritorijalne pretenzije na Kosovo”, ističe se u saopćenju.

Na kraju se navodi da institucije Kosova ostaju zahvalne državama Kvinte i svim drugim demokratskim državama koje su priznale nezavisnost Kosova i izražava se zahvalnost što je danas na sastanku ponovo potvrđena njihova podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kosova.

“Kao takve, kosovske institucije pozivaju sve demokratske države da podrže Kosovo u njegovim naporima da zaustavi tekuće akcije Srbije koje podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet i državnost Kosova. Ova praksa Srbije, koja slijedi ruski model, ima punu podršku Ruske Federacije, dokazujući na taj način svoje tendencije za brzu destabilizaciju našeg regiona i poništavajući uspjehe koje su Kosovo i region postigli u partnerstvu s prijateljskim demokratskim zemljama”, zaključuje se.

U međuvremenu je i kosovska opozicija podržala stav Vlade Kosova. Lider Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi je izjavio da je održavanje referenduma Srbije na Kosovu neustavno i predstavljalo bi flagrantno kršenje suvereniteta Kosova. Predsjednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku izjavio je da je neprihvatljivo održavanje bilo kakvog referenduma druge države na Kosovu. I Alijansa za budućnost Kosova je saopćila da je namjera Srbije da održi ustavni referendum na teritoriji Kosova flagrantan napad na suverenitet i ustavni integritet Kosova i zato ohrabruje i podržava sve one koji se oštro protive organiziranju ovog referenduma.