Političke tenzije u Pakistanu su se produbile nakon što su vlasti pokrenule istragu protiv bivšeg premijera Imrana Khana u skladu sa Zakonom o borbi protiv terorizma, a stotine njegovih pristalica okupilo se u znak podrške ispred njegove rezidencije u Bani Gali u blizini glavnog grada Islamabada.

Vrhovni sud u Islamabadu odobrio je Khanu kauciju bez hapšenja do 25. avgusta i naložio mu da se pojavi pred sudom za borbu protiv terorizma u roku od tri dana.

Khanova bliski saradnik i bivši federalni ministar Murad Saeed sinoć je objavio na Twitteru da je vlada izdala naredbu za hapšenje bivšeg premijera, pozivajući pristalice pakistanskog Tehreek-e-Insafa da izađu iz svojih domova kako bi zaštitili Khana.

Ubrzo nakon te objave, brojne pristalice okupile su se ispred rezidencije Imrana Khana i blokirale sve ulaze.

“Imran Khan je crvena linija za nas“, poručio je Saeed.

Prema policiji Islamabada, oni su registrovali slučaj protiv Khana zbog subotnjeg “terorisanja i prijetnje“ policajcima i jednoj sutkinji na skupu u Islamabadu.

Igrač kriketa koji je postao političar rekao je da će poduzeti mjere protiv zvaničnika zbog navodnog mučenja Shahbaza Gilla, njegovog bliskog pomoćnika i šefa osoblja, u policijskom pritvoru. Gill se suočava s optužbama za pobunu zbog izjava koje su navodno imale za cilj poticanje pobune unutar moćne pakistanske vojske.

Bivši federalni ministar Ali Amin Gandapur također je upozorio da će oni preuzeti Islamabad ako policija uhapsi Khana.

“Ako Imran Khan bude uhapšen od strane uvozne vlade, mi ćemo preuzeti Islamabad i moja poruka policiji je da više ne budete dio ovog političkog rata“, napisao je na Twitteru.

Ministar unutrašnjih poslova Rana Sanaullah jučer je rekao da vlada razmišlja o hapšenju bivšeg premijera.

Khan je organizirao niz antivladinih protesta otkako je svrgnut s vlasti glasanjem o nepovjerenju u aprilu.

Nadležna institucija zabranila je televizijske prenose uživo obraćanja bivšeg premijera Khana uz obrazloženje da prijetnjama zvaničnicima ugrožava javni red.

Khan je tu mjeru nazvao grubim kršenjem slobode govora.