Ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran, Hosseina Amira Abdollahiana, dočekali su ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Sastanke su otkazali srpski predstavnici u zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović i Nikola Špirić. Ranije su hrvatski predstavnici, redom HDZ-ovci, javili da neće doći na sastanke. U međuvremenu su mediji bliski zapadnim ambasadama u Bosni i Hercegovini digli na borbenu gotovost svakog raspoloživog zavisnog analitičara da osuđuje ovaj navodno antizapadni čin.

Prema njihovom tumačenju civilizirani svijet diže glas protiv ugnjetavanja iranskog naroda koji samo traži ljudska prava. Međutim, još jednom se zanemaruje da je definicija civiliziranosti prema HDZ-u BiH i SNSD-u hiljade i hiljade ljudi zatočila u logore, izvršila genocide i pokolje, rušila džamije, masovno silovala, srušila Stari most... Civilizacijski dosezi za primjer.

Kao što je poznato, već neko vrijeme traje kampanja zapadnih vlada i medija protiv Irana zbog navodnog kršenja ljudskih prava. Bosna i Hercegovina u UN-u je bila suzdržana kada se glasalo o rezoluciji vezanoj za Iran.

Bez obzira na sve, Iran je prijateljska zemlja i Bosna i Hercegovina ga treba tako i tretirati. Međutim, ako Milorad Dodik ide u Beograd da pita Vučića šta će mu Snežana Dodik praviti za ručak, kako to da se nije konsultovao sa Vučićem oko Irana. Naime, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić je srdačno primio ministra vanjskih poslova Irana prije dva dana.

I to nije sve. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se jučer također sastao s iranskim ministrom Hoseinom Amirom Abdolahianom i tom prilikom izrazio "zahvalnost na čvrstoj i principijelnoj poziciji Irana o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije".

Šef iranske diplomatije Abdolahian je rekao da Iran zadržava svoj dosljedan stav u skladu sa međunarodnim pravom i Povelјom UN, saopštila je Vučićeva press služba.

Kako da je Iran prijatelj Srba u Srbiji, a nije Srba u Bosni? Možda je Dodik promijenio šefa, sada prima naređenja od Čovića, Milanovića, ili iz zapadnih ambasada koje je donedavno svakodnevno kritizirao. Podsjetimo da je Dodik upravo onaj koji Bošnjacima spočitava da rade ono što Zapad od njih traži.

Međutim, očito da Dodik, baš kao i bošnjačka ambasadorčad, smatra da „ono što je dopušteno srpskom Jupiteru nije bošnjačkom volu“ pa Dačić može, a Turkovićka ne može.