„Danas, 25. maja se obilježava tačno trideset godina od hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti koji su potom deportovani u Bosnu i Hercegovinu, zahvaćenu ratom. Više desetina izbjeglih Bošnjaka nezakonito je uhapšeno u Crnoj Gori i predato vojsci bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini u svojstvu talaca. Samo dvanaest deportovanih osoba je uspjelo da preživi mučenje u koncentracionim logorima, a posmrtni ostaci većine stradalih još nisu pronađeni", saopćeno je iz ove stranke.

Počinicoci ratnih zločina moraju doći pred lice pravde. Žrtve i njihove porodice to zaslužuju. Krajnje je vrijeme da crnogorsko društvo bude jedinstveno u stavu da je ovo slučaj koji baca sjenku na svu priču o pomirenju. Nema iskrenog pomirenja ako izvršioci ratnih zločina nisu procesuirani.

Bošnjačka stranka vjeruje da će tužilaštvo pokazati malo više empatije prema žrtvama i da će krenuti u ponovno procesuiranje ratnog zločina deportacije, gdje bi odgovarali i neposredni izvršioci, počinioci i nalogodavci.

"Zahtijevamo da se u udžbenike istorije uvrste činjenice o deportaciji Bošnjaka 1992. godine. Takođe, pozivamo Opštinu Herceg Novi i Ministarstvo unutrašnjih poslova da se u Herceg Novom konačno izgradi spomen obilježje, gdje je najveći broj izbjeglih civila i uhapšen”, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.