Johann Peter Weißmüller (Johnny Weissmuller), rođen pod imenom János Weißmüller 2. juna 1904. u rumunskom dijelu Banata, u gradu Szabadfalu (njemački Freidorf), u blizini Temesvára, koji je tad bio dio Austro-Ugarske.

Bio je američki plivač, vaterpolista, petostruki osvajač zlatne olimpijske medalje i filmski glumac.

Sa 17 godina je prvi put postao američki prvak na 50 m u slobodnom stilu. Te je godine srušio svjetski rekord na 150 metara slobodno. Najviše ga se pamti po tome što je prvi preplivao 100 metara za manje od jedne minute, a na današnji dan 9. jula 1922. srušio je i taj rekord. Weissmuller je tokom karijere razvio svoj stil plivanja. Na Olimpijskim igrama 1924. i 1928. osvojio je pet zlatnih medalja. Do kraja karijere oborio je 51 svjetski rekord.

Johnny Weismuller bio je prvi sportaš koji je na temelju sportske slave ušao u Hollywood. Nakon završetka plivačke karijere, postao je svjetski poznat kao glumac Tarzana u dvanaest filmova.

Kada je Weissmüller imao sedam mjeseci, njegovi roditelji, podunavske Švabe Petrus Weißmüller (1876–1938) i Elisabeth Kersch (1885–1964), emigrirali su iz Austro-Ugarske u SAD. Članovi porodice koji su na spisku putnika navedeni kao Nijemci sa mađarskim državljanstvom promjenili su imena po ulasku, tako da je János Weißmüller postao Peter John Weissmuller.

Nakon boravka u Pensilvaniji nekoliko godine, sele se u Čikago, u banatsku švapsku četvrt. Johnny Weissmüller se takmičio u jodlanju, a bio je entuzijastičan jodlar i pobijedio je na nekoliko natjecanja. Jodlanje je kasnije postalo njegovo prepoznatljivo obilježje kroz Tarzanov vrisak.

Jodlanje je način pjevanja s brzim i uzastopnim izmjenama visine tona (falseta). Naziv dolazi od njemačke riječi jodeln (izvorno austro-bavarski jezik) što znači "izreći slog yo". Ta vokalna tehnika prisutna je u mnogim kulturama širom svijeta, najviše u alpskim zemljama. Američki country pjevač Riley Puckett na svom albumu 1924. imao je i jodlanje. Godine 1928. Jimmie Rodgers objavio je svoju prvu snimku s jodlanjem i pridonio popularizaciju jodlanja u SAD-u koje je bilo na vrhuncu do 1940-tih godina.

Weissmüllerov otac je vodio bar i radio u pivari s umjerenim uspjehom, često je maltretirao porodicu i na kraju se odvojio od nje. U dobi od dvanaest godina, Weissmüller je napustio školu, živio je jedno vrijeme na ulici i zarađivao za život kao nosač i portir. U djetinjstvu je patio od raznih bolesti. To je potvrdio njegov otac kasnije u radio intervjuu u kojem je objasnio da ljekari njegovom sinu nisu davali šanse da će živjeti duže od 30. godine života. Tokom ovog teškog vremena za njega, Johnny Weissmüller je naučio da prkosi izazovima i bori se. Po savjetu svog liječnika počeo je plivati i otkrio svoj sportski talenat i ambiciju.

Weissmüller se ženio pet puta i imao je troje djece.

Sedamdesetih je shvatio da njegovo srce više nije u stanju da se nosi s visokim zahtjevima bivšeg takmičarskog sportaša. Za to vrijeme je nekoliko puta bio hospitaliziran, uključujući i prelom noge i kuka te moždanog udara. Kratko se zadržao proveo u domu za penzionere u Kaliforniji, kojeg je napustio jer se nije osjećao ugodno.

Godine 1984. Weissmüller je umro osiromašen nakon što je pretrpio višestruke moždane udare u Acapulcu u Meksiku. Kada je njegov kovčeg spušten u zemlju, na zahtjev njegove supruge Marie Baumann, začuo se svjetski poznati vrisak džungle. Na njegovom nadgrobnom spomeniku u jednostavno piše: “Johnny Weissmüller 1904–1984.” Tu se sada nalazi i zvijezda sa spomen pločom. Na njegovoj nekadašnjoj kući nalazi se i spomen ploča.

Njegova peta i posljednja supruga, Marija Vajsmiler, rođena u Berlinu, umrla je 7. marta 2004. u 83. godini u bolnici u Acapulcu i sahranjena je pored svog muža.

Budući da Weissmüller nije rođen u Sjedinjenim Državama i da je u to vrijeme bio bez državljanstva, nije mu bilo dozvoljeno da se takmiči za Sjedinjene Države na Olimpijskim igrama 1924. godine. Međutim, putovao je sa ličnom kartom svog mlađeg brata rođenog u SAD-u i tako je dobio pravo da učestvuje. Godine 1965. uvršten je u Međunarodnu plivačku kuću slavnih zbog svojih izuzetnih sportskih dostignuća.