Riječ je o obući koja je na neki način obilježila život u zaštićenoj zoni Srebrenica tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu. “Mrtvare” su dolazile u samo dvije boje smeđoj i crnoj. Poznate su bile i po tome što su vodu propuštale i upijale kao spužva, a nerijetko se dešavalo da se u dodiru s vodom vrlo brzo raspadnu. Zapravo, i bile su napravljene od materijala koji je najviše ličio na spužvu presvučenu nekom vrstom tanke umjetne kože koja se gulila već nakon drugog oblačenja. Svako je u Srebrenici imao barem jedan par takvih cipela. Kako se to saznalo, od koga je došla ta priča, to se pouzdano nikada neće saznati, ali s cipelama “mrtvarama” u Srberenicu je došla i priča da je to obuća koja se u Zapadnoj Evropi oblači mrtvim ljudima kada ih pripremaju za sahranu. Tako su dobile i ime. “Mrtvare” ili “mrtvačke cipele”.

Ipak, nekoga su i one spašavale.

Jedan od onih koji je svoje “mrtvačke” cipele čuvao gotovo 25 godina jeste Mefail Dudić. U Memorijalni centar Potočari predao ih je 2019. godine. U tim cipelama Mefail je kao maloljetnik prešao preko šuma u julu 1995. godine.

“U ovim cipelama sam prešao. Bile su mi tri broja veće. Mi smo u ratu ovakve cipele zvali ‘mrtvačke’ ili ‘mrtvare’. Ja sam u njima uspio preći. Dugo sam ih čuvao i podsjećale su me na najcrnje i najstrašnije dane mog života, jer u julu 1995. godine ja sam imao svega 14 godina”, kaže Dudić i pojašnjava iz kojeg je razloga odlučio da cipele preda u Memorijalni centar Potočari.

“Kad neko dođe i vidi cipele takve kakve jesu, poderane, možda se zapita ko ih je nosio, da li je preživio, kakva se priča krije iza svega toga. Cipele su nerazdvojivi dio mene i moja životna priča ne može se ispričati bez njih. Zbog toga sam ja odlučio predati cipele, bit će adekvatno sačuvane, a svi koji vide znat će nešto novo”, kaže Dudić.

Ovim cipelama fotograf Armin Durgut posvetio je izložbu i nazvao je, jednostavno, “Mrtvare”.

Na više od 50 fotografija predstavio je obuću stradalih, ali i preživjelih u genocidu u Srebrenici, obuću u kojoj su bježali od genocida na slobodnu teritoriju.

Cipele sa fotografija vlasništvo su Memorijalnog centra u Potočarima, čija ekipa obilazi staze marša smrti, a gdje je većina cipela pronađena. Imaju ih oko 100, a pola će biti pokazano na izložbi.

Projekt je u potpunosti finansirao Memorijalni centar, a osim izložbe bit će predstavljena i knjiga Mrtvara, nazvana po ovim cipelama, u kojoj su opisana događanja u Srebrenici. “Mrtvare” su posebno opisane, gdje su pronađene, ko je pronašao i drugi detalji. Izložba će biti otvorena 1. jula u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, a time će početi program obilježavanja godišnjice genocida.