Vodstvo Fudbalskog saveza BiH prihvatilo je odigravanje prijateljskog susreta sa reprezentacijom Rusije što je izazvalo političke nesuglasice posebno zbog toga jer ruski sportisti i nacionalne selekcije ne mogu učestvovati na takmičenjima zbog agresije njihove zemlje na Ukrajinu.

Odbor za hitnost Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine prihvatio je poziv Rusije za odigravanjem prijateljskog susreta u novembru ove godine u St. Peterbsurgu.

Ključni glas prilikom glasanja bio je onaj Fuada Čolpe, člana odbora, inače sarajevskog ugostitelja.

Na službenoj Internet stranici Saveza tek su navedeni tehnički detalji o odigravanju prijateljskog susreta protiv 'selekcije Rusije koja se na FIFA rang listi nalazi na 35. poziciji'.

Fudbalski savez Ruske Federacije poziv za odigravanje utakmice uputio je još prošle sedmice.

Fudbalski savez BiH je zbog toga uputio upit Evropskoj fudbalskoj federaciji (UEFA) koja se nije usprotivila odigravanju ovoga susreta jer za to nema nadležnost.

Rusija se zbog agresije na Ukrajinu našla pod sankcijama UEFA-e i FIFA-e te ne može učestvovati na natjecanjima koje organiziraju.

Uz Rusiju reprezentacija BiH će prijateljske susrete ove jeseni odigrati i s Iranom te Kirgistanom.

I pticama na grani je jasno da je ovo politička odluka (Vico Zeljković je sestrić Milorada Dodika, s kojim je jučer posjetio Borac), koja će izazvati brojne rekacije u državi, ali i Evropi.

U fudbalskim kuloarima kruže priče kako navodno ni selektor Ivaylo Petev nije bio za to da se ova utakmica igra. Njegovo mišljenje dijele i pojedini fudbaleri. Stoga ne bi čudilo da neki reprezentativci BiH bojkotuju gostovanje u St. Peterburgu.

Povodom odluke Komiteta za hitnost Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine kojom je usvojen prijedlog da se prihvati odigravanje prijateljske utakmice sa reprezentacijom Rusije oglasio se dugogodišnji sportski radnik, počasni predsjednik NK Jedinstvo iz Bihaća i zastupniku u Parlamentu Federacije BiH Hamdija Abdić Tigar.

Bivši član Izvršnog odbora FSBiH ogorčen je odlukom čelnika Saveza.

- Van svake je pameti da odigramo prijateljsku utakmicu protiv Rusa jer oni nama nisu prijatelji. Sjetite se samo ruskih snajperista koji su kao turisti dolazili iznad Sarajeva da ubijaju nedužnu djecu. Kako da budemo prijatelji agresorima koji su jučer u BiH, a danas u Ukrajini ubijaju ženu i djecu, koji čine urbicid, kulturocid, elitocid - kazao je Abdić za Faktor, dodavši:

- I ovaj put se pokazalo da su Savezom zavladale struje koje su pod direktnim utjecajem Milorada Dodika i Dragana Čovića, dok su ključni članovi koji predstavljaju Bošnjake dezorijentirani i samo vraćaju usluge, jer su većinu njih u Izvršni odbor izabrali upravo srpski i hrvatski delegati skupštine FSBiH.

Ova sramna odluka ne bi bila ni donesena da su predstavnici Bošnjaka na današnjoj sjednici bili jednoglasni i da su glasali protiv.

I sami znate da su bošnjački delegati na Izbornoj skupštini glasali da ih drugi Bošnjaci predstavljaju u Izvršnom odboru, pa kad su predstavnici, srpsko-hrvatske koalicije vidjeli da im to ne odgovara onda su udružili svoje glasove i izabrali "svoje" Bošnjake i sad imamo ovo što imamo.

Tad im nije smetalo legitimno predstavljanje i volja bošnjačkih delegata, tad im je to bilo demokratski i volja većine. Ma smiješno!

Ja mislim da javnost ovo mora osuditi, da se mora napraviti pritisak i da se donesena odluka mora poništiti. Isto tako, mislim da je ovo prilika da raščistimo sa "njihovim" Bošnjacima, jer će oni do kraja vraćati dugove Vici (Zeljković, op.a) i Beusu i ovako kao danas nanositi nesagledivu štetu BiH u cijelom svijetu.

Čak me pomalo čudi i javnost koja osim manjeg broja patriota nijemo šuti kad kažnjavaju FK Sarajevo ili FK Željezničar kad navijači napišu parole u čast herojima BiH. Nijemo gledamo kako predstavnici Bošnjaka u Izvršnom odboru izjednačavaju parolu Dudakoviću i rahmetli Naniću sa parolom presuđenom zločincu Mladiću. Ovako ne ide, ovo se mora mijenjati! - poručio je Abdić.

Naglasio je kako je on uz narod Ukrajine.

Vlatko Glavaš, bivši kapiten fudbalske A reprezentacije BiH i zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH oglasio se povodom posljednjih dešavanja u FSBiH.

- Posljednja dešavanja u FSBiH, najbolje govore šta se dešava kada politike koje rade protiv države Bosne i Hercegovine preuzmu institucije, kao što su SNSD i HDZ preuzeli FSBiH i rade na uništavanju naše reprezentacije. To se dešava kada u FSBiH imamo omjer 2:1 protiv Bosne i Hercegovine, koji se nastoji prepisati na sve državne institucije - rekao je Glavaš, dodavši:

- Tada i protiv svoje volje morate igrati prijateljsku utakmicu sa Rusijom. Ne bi ništa bilo sporno da u tome postoje sportski motivi, ali bojim je da riječ o političkim motivima, i to onih politika koje ne misle dobro Bosni i Hercegovini. Fudbalski savez BiH mora biti vraćen u ruke onih koji Bosnu i Hercegovinu vole - kazao je Glavaš.