Shinzo Abe, bivši japanski premijer, preminuo je nakon što je jutros upucan tokom govora u gradu Nari, javio je javni servis NHK.

Abe (67) je ustrijeljen ranije u petak iz vatrenog oružja u gradu Nari tokom predizborne kampanje za parlamentarne izbore.

Policija je objavila da je uhapšen 41-godišnji muškarac, za kojeg se sumnja da je izvršio napad. NHK je objavio da je osumnjičeni, koji je identificiran kao Tetsuya Yamagami, policiji rekao da je bio nezadovoljan bivšim japanskim premijerom i da ga je htio ubiti.

Abe je držao predizborni govor ispred željezničke stanice kada su se oko 2 i pol sata ujutro po GMT-u začula dva pucnja. Sigurnosni dužnosnici su viđeni kako obaraju muškarca u sivoj majici i bež hlačama.

Japanska novinska agencija Kyodo objavila je Abeovu fotografiju kako leži pored zaštitne ograde, a bijela košulja mu je prekrivena krvlju. Oko njega se okupila gomila ljudi, a jedna mu je osoba masirala srce.

Mediji su objavili da je Abe ranjen u području prsa i vrata. Politički motivirano nasilje je rijetkost u Japanu, zemlji sa strogim zakonima o nabavi i posjedovanju oružja.