Sinoć je na bolji svijet preselio dr. Rizvan Halilović, istaknuti aktivista iz Sandžaka, koji je čitav tok svog radnog vijeka proveo u borbi za jedinstvo Bošnjaka. Nakon osnivanja Stranke demokratske akcije (SDA), bio je jedno vrijeme predsjednik njenog ogranka u Makedoniji.

Dr. Halilović rođen je u Bijelom Polju, od 1974. do 1993. godine živi u makedonskom Kumanovu, da bi godinu dana kasnije u Skoplju bio uhapšen i kidnapovan, te u konačnici odveden  u Vranje.

Zbog političkih pritisaka koje je trpio od strane tadašnjeg režima, devedesetih godina biva prisiljen da se odseli u Tursku. Često je u svojim javnim istupima govorio o tome da je pritiske trpio isključivo jer je član i aktivista SDA.

Bitni je napomenuti da je iz pomenutog zatočeništva tek izašao nakon plaćenje kaucije u iznosu od tadašnjih 50. 000 njemačkih maraka. 

Poslije navedenih događaja bilo je jasno da mora otići tamo gdje je sigurno, a za njega je u tom trenutku sigurnost bila otići u Tursku.

Nakon povratka iz Turske, nastojao je raditi na povezivanju Bošnjaka iz svih dijelova bivše Jugoslavije. Nakon preseljenja u Sarajevu biva imenovan za predsjednika Udruženja bosansko-turskog prijateljstva "Bosfor".

Pored nastojanja i borbe za Bošnjake, trudio se i da približi dva prijateljska naroda, Bošnjake i Turke.

Tokom svoje akademske karijere često bio član različitih odbora i institucija u Bosni i Hercegovini, Sandžaku i regionu. 

Ostat će upamćen i kao jedan od utemeljitelja obilježavanja godišnjice Ahdname, koja je vremenom prerasla i u izuzetno značajnu manifestaciju. 

Redakcija sedmičnog lista "Stav" ovom prilikom upućuje saučešće porodici Halilović, njegovim prijateljima i saradnicima.

Podsjećamo na intervju dr. Halilovića za "Stav": Sultan Fatihova "Ahdnama" potvrđuje da u islamu nema prisile

Vijest o njegovoj smrti objavio je njegov sin putem Facebooka.