Bivši gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas (76) umro je u bolnici u kojoj je bio na liječenju, javlja Anadolu Agency (AA).

Topbas se liječio u privatnoj bolnici od 16. novembra.

Rođen je 8. januara 1945. u Artvinu. Diplomirao je na Teološkom fakultetu Univerziteta Marmara 1972. godine i na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Mimar Sinan 1974. godine. 

Radeći neko vrijeme kao slobodni arhitekta, Topbas je obnašao funkciju i potpredsjednika Istanbulskog odbora za zaštitu spomenika i kulturne baštine pri Ministarstvu kulture.

Tokom 40-godišnje političke karijere, radio je i kao savjetnik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana dok je bio na funkciji gradonačelnika Istanbula u periodu od 1994. do 1998. godina. 

Na poziciju gradonačelnika Istanbula izabran je 2004. godine. Topbas je ponovo izabran za gradonačelnika Istanbula 2009. i 2014. godine i postao je prvi gradonačelnik grada koji je pobijedio na izborima u nizu.

Ostavku je podnio 2017. godine. 

Godine 2015. proglašen je "Počasnim građaninom Sarajeva". Tu je nagradu zaradio jer je dao "izuzetan doprinos razvijanju i jačanju tradicionalnih i historijskih veza između gradskih općina Istanbula i Sarajeva".

Pored toga, kako je navedeno u obrazloženju, građani Istanbula, Grad Istanbul i Republika Turska su tokom proteklog rata u BiH "nesebično pomagali  Sarajevo i BiH".

Topbaš je također, stajalo je u obrazloženju, u ime Grada Istanbula prvi put na 4. samitu gradonačelnika svijeta održanom u Istanbulu 12.-15. aprila 2007. godine Gradu Sarajevu uručio "Nagradu za multikulturalnu koegzistenciju". Gradonačelnik Istanbula je također učestvovao u prikupljanju donacija za pomoć poplavljenim gradovima u BiH 2014. godine.

Kadir Topbaš je bio gradonačelnik Istanbula i predsjednik Ujedinjenih gradova i lokalnih vlasti (UCLG), a u periodu između 1994. i 1998. godine radio je kao savjetnik tadašnjeg gradonačelnika Istanbula Recepa Tajipa Erdogana.

Počasni građanin Sarajeva je priznanje koje se dodjeluje građanima BIH koji su se istakli u razvoju grada, koji su se posvetili unaprjeđenju međunarodne saradnje i učuvanju mira u zemlji  i inostanstvu. Također, ovo priznanje dodjeluje i stranim državljanima koji su ostvarili naročit doprinos razvoju i afirmaciji grada te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa sa načelima solidarnosti, humanosti i tolerancije među ljudima. Počasnom građaninu Sarajeva potom bude uručena i Povelja Grada Sarajeva. Prijedlog za dodjelu ovog priznanja može podnijeti svaki vijećnik unutar Gradske Uprave Grada Sarajeva.