Jedan od najvećih karikaturista Bosne i Hercegovine svih vremena, Hasan Fazlić preminuo je u 86. godini.

Rođen je u Lipnici 8. oktobra 1937. godine kao prvo od ukupno osmero djece u porodici rudara Juse Fazlića.

Do preseljenja u Tuzlu živio je u roditeljskoj kući. U Tuzli je završio Nižu gimnaziju, a poslije nje i Industrijsku školu – odsjek elektromehanike.

Poslije završene srednje škole zaposlio se u Rudniku lignita Lipnica na poslove održavanja elektrouređaja i elektroinstalacija, odnosno na poslove jamskog električara. Prilikom obavljanja tih poslova, na ugljenim zidovima crtao je karikature svojih pretpostavljenih poslovođa, smjenovođa i upravnika, što je kod njih, umjesto ljutnje, izazvalo opće simpatije.

Za vrijeme školovanja u Nižoj gimnaziji, osnove likovnog obrazovanja Fazlić je učio kod poznatog slikara Dragiše Trifkovića i vajara Franje Ledera. Kasnije je pohađao školu slikanja koju je vodio veliki slikarski mag Ismet Mujezinović.

Radio je za sve vodeće bosanskohercegovačke i jugoslovenske novine. Između ostalih, bio je i kolumnista časopisa Stav, a njegova djela ostala su svojim značenjima veoma aktuelna u svakom pogledu. 

Jesu se promijenili društveni sistemi, jesu se promijenila vremena, ali univerzalnost poruka koje su Fazlićevi crteži u sebi nosili su dugoročne i gotovo neprolazne.