Penzionisani general Gary Prado Salmon, koji je vodio vojnu operaciju za hvatanje Che Guevare, potvrdio je bolivijskom dnevniku El Deber smrt Marija Terána Salazara, čovjeka koji je pogubio Che Guevaru.

Salazar je bolovao od smrtonosne bolesti a preminuo je u bolnici u kojoj se neko vrijeme liječio u provinciji Santa Cruz u Boloviji, prenosi Anadolu Agency.

“On (Salazar) je bio hrabar čovjek, koji je završio vojnu školu za narednika 1961. godine. Ostao sam u kontaktu s njim. Najviše mu je smetalo novinarsko maltretiranje. Želio je ostati anoniman. On je bio čovjek koji je samo izvršio odluku koju je donijelo Predsjedništvo", rekao je Salmon.

Marksistički revolucionar Che Guevara, glavna ličnost Kubanske revolucije, zarobljen je u Boliviji 9. oktobra 1967. zajedničkom operacijom bolivijske vojske i američke Centralne obavještajne agencije.

Pogubljen je u školi, u selu La Higueri, 800 kilometara udaljenom od glavnog grada Bolivije La Paza.


Spomenik Che Guevari u selu La Higuera

Nakon hapšenja Che Gevare, bilo je planirao da ga se pošalje na vojni sud. Međutim, bolivijski predsjednik René Barrientos naredio je njegovo pogubljenje sljedećeg dana. U 11:30 tog dana, Terán je ušao u školsku prostoriju u kojoj je Guevara bio zatvorenik i ubio ga s nekoliko hitaca iz svog karabina M2, oružja koji je koristio i Che Guevara. 

Izvori se sukobljavaju s preciznim detaljima događaja pogubljenja, uključujući i način na koji je Terán odabran da izvrši pogubljenje. Neki i zvori navode da se Terán dobrovoljno prijavio za taj posao. Drugi izvori, uključujući Che Guevarinog brata, navode da su Terána umjesto toga izabrali njegovi nadređeni i da je oklijevao da puca. Izvori se ne slažu ni oko broja ispaljenih hitaca, a neki kažu da je Che Guevara ubijen u dva hica, dok drugi kažu da je Terán pucao u njega devet puta.

Terán je kasnije citiran kako je ovo bio "najgori trenutak u njegovom životu". Nakon trideset godina vojne službe, Terán je otišao u penziju kao viši zastavnik.Mario Terán Salazar živio je do kraja života pod lažnim imenom.