Predsjednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob će u ponedjeljak boraviti u službenoj posjeti u Bosni i Hercegovini.

Goloba će ugostiti predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. Planirani su sastanci s predsjedavajućim i članovima kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućim i članovima kolegija Doma naroda BiH, kao i predsjedavajućom i članovima Predsjedništva BiH.

"Glavna tema posjete bit će kako što više pomoći BiH na njenom evropskom putu nakon važne geostrateške odluke Evropskog vijeća u decembru o davanju statusa kandidata BiH. Predsjednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob će sa sagovornicima govoriti i o bilateralnim odnosima i mogućnostima da se unaprijede. Na dnevnom redu bit će i situacija na Zapadnom Balkanu i utjecaj rata u Ukrajini na taj region", saopćeno je iz Ambasade Slovenije u BiH.

Odnosi Republike Slovenije i BiH tradicionalno su prijateljski. Republika Slovenija BiH aktivno podržava u njenom pristupu evropskim integracijama i uspješno se trudila da se BiH dodjeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Tako je Evropsko vijeće za opće poslove 13. decembra 2022. godine usvojilo odluku o davanju statusa zemlje kandidata, koju je Evropsko vijeće potvrdilo na sjednici 15. i 16. decembra prošle godine. Odluka se zasniva na slovenskoj inicijativi.

"BiH je najveći pojedinačni primalac razvojne pomoći iz Republike Slovenije i naš je važan ekonomski partner. Ekonomski odnosi između dvije zemlje su dobri. Više od 100 kompanija s većinskim slovenskim kapitalom obezbjeđuje radna mjesta za više od 15.000 građana BiH. Te kompanije su među najvažnijim izvoznicima i pozitivno doprinose makroekonomskoj situaciji u zemlji", navode iz Ambasade Slovenije.