Društvo | 29.04.2022.

Ispod površine zemlje

Premijer Fadil Novalić iftario s rudarima jame u Banovićima

"Devet godina sam u ovoj firmi. Nije mi teško da postim. Navikao sam. Uvijek za iftar pravimo pauzu. Večeras je stvarno drugačije, lijepo i svečano", kazao je gostima rudar Kadrija Delić. Domaćini su imali priliku pokazati otkopno polje i način na koji jama radi, ali i razgovarati o potrebi stalnog unapređenja i humanizacije rada u jamama

R. I.

Delegacije Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na čelu s premijerom Fadilom Novalićem i Vlade Tuzlanskog kantona sinoć su boravile u posjeti rudarima druge smjene u jami Omazići Rudnika mrkog uglja u Banovićima. Premijer i ministri prisustvovali su zajedničkom iftaru s rudarima.

"Devet godina sam u ovoj firmi. Nije mi teško da postim. Navikao sam. Uvijek za iftar pravimo pauzu. Večeras je stvarno drugačije, lijepo i svečano", kazao je gostima rudar Kadrija Delić.

Domaćini su imali priliku pokazati otkopno polje i način na koji jama radi, ali i razgovarati o potrebi stalnog unapređenja i humanizacije rada u jamama.

"Prije samo godinu dana imali smo požar u ovoj jami koji je uspješno saniran zahvaljujuću upravo ovim rudarima i inženjerima koji su ih predvodili. Drago mi je da su premijer Novalić i ministar Džindić tu da vide u kojim uslovima rade rudari i siguran sam da će u budućnosti kada budu rješavali statusna pitanja rudara imati ovo u vidu", kazao je načelnik Banovića Bego Gutić.

Nakon sanacije jame od požara krajem prošle godine više od 300 rudara koji su privremeno radili na površinskim kopovima vratili su se u jamu Omazići.

"Što se tiče Ministarstva i Vlade, mi stojimo uvijek na raspolaganju da prebrodimo sve krize koje smo imali i koje ćemo imati. Prije godinu dana mi smo tražili pomoć sa više strana da se ugasi požar, a čini mi se da ste zaista vi sami sebi najviše pomogli. Svjedoci da jama ponovo radi i Elektroprivreda sigurno računa na vas i vaše količine uglja", poručio je rudarima ministar industrije, energetike i rudarstva Federacije BiH Nermin Džindić.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Bio je komandant Jasenovca, u Španiji je uzgajao patke, a onda ga je smaknula UDB-a

Nedostatak lijekova u Velikoj Britaniji sve je češći

Muslimansko mezarje pretvoreno u javni WC

Zgrada koju su spalili srpski zločinci