Prošlog vikenda u engleskoj Premijer ligi odigrana je dobra utakmica između Tottenhama i Manchester Uniteda, završena rezultatom 1-3. Bio je to fudbalski spektakl u kojem gledatelji u Iraniu nisu mogli uživati upotpunosti.

Prenos je prekidan skoro 100 puta. Razlog? Sutkinja Sian Massey-Ellis, koja je, naravno, bila u šorcu pa je prenos prekidan svaki put kada bi kamera prikazala poomoćnu sutkinju, odnosno, njezine gole noge. Kad god je sutkinja bila u kadru, na televizorima bi se pojavio neki drugi kadar, poput stadiona ili njegovog krova ili slika terena.

Utakmica je bila cenzurirana više od "100 puta", tvrde iz organizacije My Stealthy Freedom, iranske grupe za ljudska prava.

Zbog strogih zakona o cenzuri, televizijske scene koje se smatraju nemoralnim ili uvredljivim često se cenzuriraju, dok su filmovi koji se smatraju suprotnim islamskim vrijednostima zabranjeni.

“Cenzura je u DNK Islamske Republike Iran. Ne bismo trebali normalizirati ovu praksu. To nije naša kultura. Ovo je ideologija represivnog režima ”, objavila je organizacija za ljudska prava u izjavi na Facebooku.

Lokalni televizijski programi obično se moraju pridržavati strogih pravila u kojima se ne može prikazati gologlava žena, čak ni u historijskim dramama ili prizorima smještenima unutar porodičnih kuća gdje žene ne pokrivaju glavu.

Iranska TV prikazuje strane filmove ali prizore koje smatraju nepriličnim zamagljuju.

Islamska revolucija 1979. godine učinila je Iran jednom od zemalja s najviše društvenih i zakonskih ograničenja za žene. Od devete godine, svaka žena dužna je nositi hidžab a tek od 2019. godine Iranke su nakon 40 godina zabrane mogle pristupiti fudbalskim stadionima kao gledateljke.

Ostalo je zabilježeno da je 2018. godine, u utakmici Lige prvaka između Barcelone i Rome, nacionalna televizija odlučila zamagliti dio grba italijanske ekipe na kojem se nalazi vučica Luperci koju sisaju Romul i Rem. Smatrajući ga seksualnim sadržajem, iranska ga je televizija cenzurirala, što je dovelo do komičnih reakcija.