Bosna i Hercegovina je u 2020. godini bila na predzadnjem mjestu među zemljama Evrope po bruto domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku i stvarnoj individualnoj potrošnji, objavila je državna Agencija za statistiku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rezultati Evropskog programa usporedbe cijena i BDP-a pokazuje da je BDP po stanovniku u BiH, izražen u standardu kupovne moći u 2020. iznosio 33 posto prosjeka EU-a, dok je stvarna individualna potrošnja po stanovniku u istoj godini iznosila 43 posto prosjeka EU-a.

Na posljednjem mjestu po BDP-u i stvarnoj individualnoj potrošnji nalazi se Albanija.

Pored 27 zemalja članica EU-a, u analizu su uključene i tri zemlje članice EFTA (Norveška, Švicarska i Island); bivša članica EU-a Velika Britanija; zemlje kandidati za članstvo u EU-u (Turska, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, kao i zemlja potencijalni kandidat (Bosna i Hercegovina).

Kada je riječ o EU-u, Luksemburg ima daleko najveći BDP po stanovniku od svih 37 zemalja uključenih u ovu usporedbu, što je više od dva i pol puta iznad prosjeka EU-a.

"To se djelomično objašnjava činjenicom da je veliki broj stranih stanovnika zaposlen u zemlji i na taj način doprinosi njezinom BDP-u, dok nisu uključeni u rezidentno stanovništvo", navode iz Agencije za statistiku BiH.

Irska zauzima drugo mjesto među državama članicama EU-a, sa 111 posto iznad prosjeka EU-a, a slijede je Danska, Holandija, Austrija, Švedska i Njemačka, svaka s BDP-om po stanovniku više od 20 posto iznad prosjeka. Zemlje EFTA-e Švicarska, Norveška i Island imaju nivo BDP-a po stanovniku od 60, 42 i 25 posto.

Hrvatska, Grčka i država kandidatkinja Turska imaju BDP po stanovniku manji od 40 posto ispod prosjeka. Bugarska se nalazi na 45 poso ispod prosjeka EU-a, a slijede je zemlje kandidati Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija.