Fotomonografija "Sarajevo 1992-1996" Enrica Dagnina predstavljena je u okviru programa 28. izdanja Modula memorije u četvrtak u Multimedijalnoj sali Fonda memorijala na Kovačima. Radi se o fotografijama koje je autor zabilježio boravivši u opkoljenom gradu u toku opsade.

Promociji su prisustvovali ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković, te ministar za boračka pitanja Omer Osmanović.  

- Vrlo je važno i na ovaj način sačuvati od zaborava najtužniji period u historiji naše domovine. Imali smo priliku da svjedočimo relevantnosti jednog vremena, i evo ova promocija je dokaz da i 30 godina kasnije svjedočimo kulturi sjećanja, ali i patnji i stradanju Sarajeva i Sarajlija. Fotomonografija koju imamo pred sobom, govori nam da moramo biti svjesni istine iz perioda agresije na našu državu i njen glavni grad. Ovom prilikom bih se zahvalio autoru na istini koju nam je prenio - poruka je ministra Osmanovića.

Ovaj značajni vizuelni dokument o gradu Sarajevu i njegovim građanima tokom opsade, popraćen autorovim bilješkama i crtežima iz tog vremena, a uz tekstove Džemila Hodžića, Nihada Kreševljakovića i Enrica Martija, sadrži više od 100 fotografija iz perioda opsade Sarajeva