Palestinski fudbalski funkcioineri otkazali su sastanak s predsjednikom FIFA-e, Giannijem Infantinom, nakon što je prisustvovao svečanosti u kontroverznoj zgradi izgrađenoj na mezarju u okupiranom Jerusalemu.

Infantino se u utorak sastao s izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom i Stevenom Mnuchinom i Davidom Friedmanom, bivšim američkim funkcionerima u administraciji Donalda Trumpa, kako bi razgovarali o ideji da Izrael i arapske zemlje budu domaćini Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine. Infantino je na konferenciji u Muzeju tolerancije, izgrađenom na mezarju Mamilla u Jeruzalemu, rekao da "ništa nije nemoguće".

"Zašto ne možemo sanjati o Svjetskom prvenstvu u Izraelu i njegovim susjedima?", kazao je. “nakon Abrahamskog sporazuma, zašto to ne bismo učinili ovdje u Izraelu sa njegovim susjedima na Bliskom istoku i Palestincima? Puno smo razgovarali posljednjih mjeseci, nakon što su UAE i Izrael potpisali sporazum o normalizaciji. Stoga je možda zajednička organizacija opcija", rekao je Infantino.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Maroka, koji su s Izraelom 2020. potpisali sporazume o normalizaciji. Sudan, četvrta zemlja koja je potpisala Abrahamski sporazum nije imala predstavnika.

Kasno u ponedjeljak, Infantino je prisustvovao inauguracijskoj svečanosti Friedmanovog centra za mir kroz snagu održanoj u Muzeju tolerancije. Istraživački centar je dobio ime po Davidu Friedmanu, bivšem američkom ambasadoru u Izraelu, koji je preuzeo dužnost u maju 2017. i skupljao donacije za širenje ilegalnih naselja na Zapadnoj obali.

Infantinov posjet Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali radi susreta s Džibrilom Rajoubom, predsjednikom Palestinskog fudbalskog saveza (PFA) i Olimpijskog komiteta, otkazan je u zadnji čas.

U ponedjeljak je trebao imati sastanak s palestinskim funkcionerima i političarima, izvesti početni udarac na meču ženskih timova i položiti kamen temeljac Medicinsko-tehničkog centra PFA-e.

PFA je u priopćenju navela kako "žali" zbog Infantinove odluke da prisustvuje događaju "u takozvanom" Muzeju tolerancije, zdanju izgrađenom nad mezarjem Mamilla, najstarijem mezarju u Jerusalemu, nastalom u 11. stoljeću, "zajedno sa cionističkim evangelicima i bivšim funkcionerima američke administracije".

PFA je poslala pismo predsjedniku Fife, u kojem je objasnila "opasnosti" politiziranja sporta i "podržavanja cionističke evanđeoske skupine koja otvoreno poriče osnovna prava palestinskog naroda i poziva na kršenje međunarodnog prava.

"Izgradnjom muzeja na ovom mjestu krši se svetost mezarja koje sadrži ostatke saputnika poslanika Muhameda a.s. i muslimanskih učenjaka”, stoji u saopćenju PFA.

Svečanosti u Friedman Centru prisustvovali su i kćerka i zet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, Ivanka Trump i Jared Kushner, čelnik izraelske opozicije Benjamin Netanyahu i bivši američki državni sekretar Mike Pompeo.