Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Odsjek za saobraćajnu edukaciju, organizovalo je 12. edukaciju za instruktore vožnje, predavače i ispitivače teoretskog dijela i ispitivače iz upravljanja motornim vozilom.

Više od 400 učesnika prisutvovalo je predavanjima iz osam oblasti među kojima su i aktuelne izmjene i dopune pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače motornih vozila te aspekti povećanja bezbjednosti saobraćaja.

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović istaknuo je da u trenutku obilježavanja 14 godina uspješnog postojanja Odsjeka za saobraćaj i edukaciju u okviru Ministarstva, edukacija nastavlja kontinuitet nakon pauze u vrijeme pandemije.

˝Ovom prilikom moram naglasiti i uspješnu saradnju sa Crvenim križom i sa Upravom policije TK koji su također imali svoje predavače. Sve ovo radimo u cilju da naši sugrađani koji polažu vozačke ispite steknu veća znanja i kompetencije i da imamo što bolje instruktore, predavače i ispitivače˝, izjavio je ministar Omerović.

Mišljenja da ovakve edukacije značajno utiču na kvalitet osposobljavanja budućih vozača je i šef Odsjeka za saobraćajnu edukaciju Emin Rakovac.

˝Seminar su pohađali svi ljudi koji su uključeni u proces osposobljavanja i polaganja vozačkog ispita, znači instruktori, licencirani predavači, ispitivači teoretskog i praktičnog dijela ispita. Značaj ove edukacije se ogleda kroz upoznavanje tih ključnih osoba koje vrše osposobljavanje, kroz upoznavanje sa svim izmjenama i dopunama pratećih pravilnika i Zakona o osnovama o bezbjednosti saobraćaja u smislu primjene tih pravila u svom osposobljavanju, odnosno podizanju nivoa bezbjednosti˝, rekao je Rakovac naglasivši da će teme biti proširene i na pojavu pješaka, biciklista i električnih skutera u saobraćaju.

Skup je uveličan i dodjelom javnih priznanja zaslužnim pojedincima a zahvaljujući predstavnicima Crvenog križa svi učesnici imali su priliku provjeriti svoje poznavanje pružanja prve pomoći i reanimacije.