U Iraku je u toku prebrojavanje glasova, dan nakon rekordno niske izlaznosti na parlamentarne izbore za koju mnogi Iračani kažu da odražava gubitak vjere u demokratski proces i političare u zemlji. 

Izlaznost na izborima u nedjelju bila je 41 posto, saopćila je izborna komisija. Najmanji odaziv bio je u Bagdadu, između 31 i 34 posto.

Strojevi za brojanje glasova i izlaznost na biračkim mjestima diljem Bagdada pokazali su ne više od 25 posto izlaznosti do kraja glasanja u nedjelju. Brojanje komisije objavljeno je 12 sati kasnije.

Glasanje u nedjelju održano je kao odgovor na masovne demonstracije 2019. protiv nezaposlenosti, neučinkovitosti javnih usluga, a za smjenu iračkih vladajućih stranaka i promjenu političkog Sistema. Snage sigurnosti i milicije ubile su stotine ljudi u brutalnom suzbijanju nemira.

U zemlji je održano pet parlamentarnih izbora od američke invazije na Irak 2003. godine kojom je svrgnut diktator Sadam Husein, no većina običnih Iračana kaže da im se život nije poboljšao čak ni za vrijeme relativnog mira nakon poraza takozvane Islamske države 2017. godine.

Veliki dijelovi iračke infrastrukture su u lošem stanju, a postoji i neadekvatna zdravstvena zaštita, obrazovanje i osnovne usluge, posebno opskrba električnom energijom.

Prvi rezultati izbora očekuju se u danas. Očekuje se potpuna pobjeda etablirane, vladajuće šiitske islamističke vladajuće elite.

Pokret koji predvodi šiitski populista Moktada al-Sadr, koji se protivi svakom stranom miješanju i čiji su glavni suparnici šiitske skupine povezane s Iranom, vjerojatno će biti najveća pojedinačna stranka u parlamentu.

Irački funkcioneri, strani diplomati i analitičari očekuju da će stranke koje podržava Iran, optužene za učestvovanje u ubijanju demonstranata 2019., izgubiti dio mjesta, no da takav ishod ne bi dramatično promijenio odnos snaga u Iraku i na širem Bliskom istoku.