Denis Prcić, direktor Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, u pratnji istražitelja stigao je danas u prostorije ove visokoškolske ustanove, gdje je izuzeta dokumentacija. Naime, pretresi se na ovom univerzitetu vrše radi pronalaska dokaznih materijala o njenom radu i djelovanju, a u okviru istrage koja se odnosi na nezakonitosti i neregularnosti u vezi s izdavanjem diploma.

Kako je rekao Prcić, radi se o prijavi protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, s ciljem da ga se pokuša smijeniti s direktorske pozicije. Istakao je kako su istraživači došli da obave pretres i izuzmu dokumentaciju te da se on kao direktor u konačnici pritvori.

Međutim, ova priča je dobila sasvim novu dimenziju nakon što je direktor Američkog univerziteta izjavio da iza hajke na njega i njegov univerzitet stoji niko drugi nego lider SBB-a Fahrudin Radončić.

"Sin Fahrudina Radončića je ovdje bio upisan i Fahrudin Radončić je uplatio 12.000 KM za školarinu. Znači, i drugi političari iz Federacije BiH i Republike Srpske su ovdje završavali školovanje, ali smo mi sada meta. Nije bio problem kada je sin Šekija Radončića završio četiri godine studija i magistarski, znači nije bio problem kada je Fahrin sin, mali Irhad, diplomirao. Eh sada, gospodin Radončić, s kojim sam ja bio dobar prijatelj sve do jučer, samo zbog Osmana Mehmedagića ruši Američki univerzitet", kazao je ovom prilikom direktor Denis Prcić.

On je rekao i to da su istražitelji bili u njegovom stanu, gdje nisu ništa našli, a potom je uslijedilo izuzimanje dokumentacije u sjedištu Američkog univerziteta.

"Ja s tim nemam nikakvih problema, gospodin Mehmedagić je bio student od 2008. do 2013. godine. On je u Banjoj Luci završio fakultet, ali zbog političkih događanja, između Tužilaštva BiH, odnosno Olega Čavke i Gordane Tadić s Mehmedagićem, njega pokušavaju ukloniti s direktorske pozicije. Njemu su diplomu u Banjoj Luci poništili, ali mu je sud vratio i sada se čeka drugostepena odluka. Ovdje je cilj da mu se diploma i Američkog univerziteta poništi, da bi ga skinuli s pozicije jer radi na NATO integracijama i s partnerskim zemljama", dodao je Prcić.

On je na kraju podvukao kako visokoškolska ustanova na čijem je čelu ne prodaju diplome, nego studenti na Američki univerzitet dolaze kako bi usvojili nova znanja i u konačnici zaslužili ocjenu.

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva BiH, u današnjoj akciji privedeni su Direktor Američkog univerziteta u Tuzli Denis Prcić i još dva uposlenika ove visokoškolske ustanove Emir Mujkanović i Melisa Belkić-Mujkanović.