Hoda al-Jamaa, 17-godišnja djevojka, pretrpjela je potres mozga prošle srijede kada su joj tri djevojke skinule hidžab u srednjoj školi za djevojčice Otago u Dunedinu, na Novom Zelandu. "Dvije djevojke su me držale, a jedna me je udarila i nakon što sam pala na tlo, ona je... još uvijek udarala moje lice i tijelo. Čekala sam da mi učiteljica pomogne", rekla je Jamaa lokalnim medijima.

Rekla je da su joj djevojčice skinule hidžab i snimile je, te da je video podijeljen dječacima i djevojčicama u školi. Dodala je da su počinitelji isto pokušali učiniti i dvojici njezinih prijateljica. "Moj hidžab... je moja kultura i moja vjera. Moj hidžab je sve za mene i ja volim svoj hidžab, a one druge djevojke vole svoje hidžabe."

Lokalna policija je kazala da je identificirala djevojke uključene u incident i da je pokrenula istragu. "Ova svađa izazvala je značajnu uznemirenost i uznemirenost za djevojke, njihove porodice i širu muslimansku zajednicu", rečeno je iz policije. "Nasilje ili prijeteće ponašanje, uključujući mržnju, neprijateljstvo ili predrasude u pogledu rase, vjere, seksualne orijentacije, rodnog identiteta, invaliditeta ili dobi, nije prihvatljivo."

Škola je objavila podužu izjavu u kojoj kaže da "ne toleriše neljubazne komentare, rasizam, maltretiranje ili bilo koji drugi oblik diskriminacije". Incident je izazvao pažnju lokalnih i međunarodnih medija, a peticija kojom se poziva na pravdu dobila je gotovo 60.000 potpisa u dva dana. Nekoliko korisnika društvenih mreža podijelilo je hashtag #JusticeforHoda kako bi podsjetili incident i osudili islamofobiju u zemlji.