Mahmood Mattan, Britanac porijeklom iz Somalije, otac troje djece, obješen je sa 28 godina u septembru 1952. nakon što je osuđen za ubistvo Lily Volpert u njenoj prodavnici odjeće u Cardiffu. On je do kraja tvrdio da je nevin.

Međutim, 1998. godine, nakon neumorne kampanje koju je vodila Mattanova porodica, Komisija za reviziju krivičnih predmeta podnijela je zahtjev žalbenom sudu da poništi presudu Mattanu, što je bio prvi takav zahtjev.

Jeremy Vaughan, glavni policajac policije Južnog Walesa, rekao je: “Ovo je slučaj iz drugačijeg vremena – rasizam, pristrasnost i predrasude bi bili rasprostranjeni u cijelom društvu, uključujući i sistem krivičnog pravosuđa.”

“Nema sumnje da je Mahmood Mattan bio žrtva neostvarene pravde kao rezultat pogrešnog krivičnog gonjenja, a policijski dio posla očigledno je bio dio toga.”

Detektivi gradske policije Cardiffa, sada dio policije Južnog Velsa, istražili su ubistvo Volpert (41), kojoj je prerezan vrat u radnji u pristaništu u martu 1952. godine.

Vaughan je rekao da, iako istraga "datira prije formiranja policije Južnog Walesa, ispravno je da se u ime policije uputi izvinjenje za ono što je u ovom slučaju pošlo naopako prije 70 godina i za užasnu patnju porodice gospodina Mattana i svih onih koji su pogođeni ovom tragedijom dugo godina”.

“Čak i do danas, još naporno radimo na tome da rasizam i predrasude budu iskorijenjeni iz društva i policije.”

Mattanova supruga, Laura, i njihova tri sina David, Omar i Mervyn, također poznat kao Eddie, vodili su kampanju 46 godina da se njegovo ime očisti, ali niko od njih nije doživio izvinjenje policije.

Tanya Mattan, Mattanova unuka, rekla je za BBC da je izvinjenje došlo "prekasno za ljude koji su direktno pogođeni jer oni više nisu s nama".

Mattan, bivši pomorac koji je porijeklom iz Hargeise u tadašnjem britanskom Somalilandu, uhapšen je nekoliko sati nakon ubistva Volpert.

Optužila ga je i osudila porota sastavljena od bijelaca na trodnevnom suđenju u Svonsiju uprkos tome što nije bilo forenzičkih dokaza i što je Mattan imao alibi potkrijepljen svjedocima.

Mattan je vrlo malo govorio engleski, a tokom suđenja njegov branilac ga je nazvao "poluciviliziranim divljakom".

Porodica Mattan dobila je 2001. godine odštetu od Ministarstva unutrašnjih poslova.