Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je u petak, 9. aprila, gradu Sarajevu i  Općini Stari Grad zahtjev za uklanjanjem tabli na sarajevskoj Vijećnici i u ulici Ferhadija kojima se, kako je kazao, srpski narod karakteriše kao „zločinački i agresorski“ i kojima se podstiče mržnja prema Srbima.

Reagirajući na ovu izjavu iz OHR-a su poručili: „Pismo gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića, zajedno sa nekim ranijim zahtjevima drugih domaćih instanci, predstavlja jedan od podsticaja za otvaranje domaćeg dijaloga kao važnog koraka ka pomirenju“, naveli su u odgovoru SRNI iz OHR-a. Iz OHR-a nisu objasnili na koji nači ovu piso podstiče na dijaloga i kako doprinosi pomirenju. Kolektivnom amnezijom Bošnjaka? Brisanjem istine o agresiji? Skidanjem ploča s objekta u kojem je granatama s položaja VRS-a spaljeno milion knjiga?

Stav je i ranije pisao o spornoj natpisu na Vijećnici istaknnuvši da je tekst na spomen-ploči pogrešan jer je neprecizan i nedorečen te sakriva suštinu onoga što se zbivalo i što je uzrokovalo paljenje ovog spomenika kulture. U sadašnjem tekstu nema ni Agresije, ni Miloševića, ni Karadžića, ni četnika, ni rezervista, ni dobrovoljaca, ni vučića, ni Belih orlova, ni vikend-četnika, ni Arkanovaca, ni Šešeljevaca, ni Opsade, ni Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i njegovih komandanata, ni Niških specijalaca, ni Jugoslavenske narodne armije, samo neki imaginarni nedefinirani zločinci-Srbi.

Pa ako SDP BiH i predstavnici sarajevske “Prosvjete” nisu bili u krivu kada su zahtijevali da se tekst na spomen-ploči promijeni, onda nije u krivu ni OHR. Mađutim, pitanje je u kojem smjeru treba mijenjati sadržaj teksta: hoće li s novim tekstom biti jasno određeno ko je odgovoran za paljenje Vijećnice u noći 25. na 26. august 1992., odnosno za opsadu Sarajeva iz koje je ova paljevina proistekla, kao što je proisteklo i paljenje Orijentalnog instituta 17. maja 1992. i niza drugih kulturno-historijskih znamenitosti Sarajeva?

Ili će, umjesto postojeće koliko-toliko zadovoljavajuće odrednice o tome ko i šta stoji iza ove paljevine, stajati neka neodređena rečenica o „zločincima s brda“?

Ili, još gore, nešto poput teksta na službenoj stranici Doma mladih u Sarajevu, granatiranog i zapaljenog s položaja Vojske Republike Srpske: „Tokom ratnih dejstava u maju 1992. godine ovaj objekat je zapaljen pri čemu je pričinjena znatna materijalna šteta.“ Rečenica je to koju kao da je lično ispisao Visoki predstavnik.