Jučer je s nekoliko mjesta poslana poruka od ljudi koji su prisustvovali ekshumaciji da je tijelo rahmetli Muamera Zukorlića očuvano, odnosno da je “iskopano onako kako je i bilo na dan ukopa”. Na koncu to je potvrdio i muftija Mevlud-efendija Dudić prilikom današnjeg ukopa u haremu Altun alem džamije.

Nedugo nakon toga Usame Zukorlić objavio je fotografiju svog rahmetli oca na svom Facebook profilu ne precizirajući kada je fotografija nastala.

Zbog prethodnog konteksta i priče o očuvanosti tijela prilikom ekshumacije, mnogi mediji i pojedinci objavili su da je riječ o fotografiji nastaloj s jučerašnje ekshumacije, što je neistina. Zapravo riječ je o fotografiji nastaloj 6. novembra 2021. godine, odnosno odmah po preseljenju rahmetli Zukorlića. To je poslije i objavljeno na Facebook stranici Muamer Zukorlić. Ipak, bilo je to kasno jer se fotografija s neistinitim opisom munjevito širila društvenim mrežama.

Posebnu odgovornost u vezi s ovim snose Islamska zajednica, ulema, alimi, daije koji u ovom vremenu trebaju izaći s jasnim stavovima kako bi šire mase muslimana, koje nisu dovoljno vjerski educirane, sačuvali od griješenja, od eventualnog širka i smutnje.

Zbog smutnje i fitne i netačnih informacija, koje se brzinom svjetlosti šire u javnosti, upućeni su i poziv na odgovorno ponašanje, prije svega članove porodice Zukorlić, odnosno da se ne objavljuju dvosmislene informacije, koje dio javnosti može pogrešno interpretirati.

Posebno je neodgovorno davati izjave koje nemaju utemeljenja u islamu, poput jučerašnje izjave muftije Dudića da se potresalo Allahovo prijestolje Arš, kad je preselio rahmetli Zukorlić.

Poznato je da je Poslanik Muhamed samo u slučaju smrti jednog ashaba, Sa‘da b. Muaza, rekao: “Ovo je dobri rob radi kojeg se potresao Arš i njegovoj dženazi prisustvovalo je 70.000 meleka, koji nikada prije nisu sišli na Zemlju, i stisnut je jednim stiskom u kaburu, a zatim je pušten.” 

Stoga se poziva na odgovorno ponašanje i sprečavanje fitne od onih koji su za to najodgovorniji.

(Izvor: Sandzacke.rs)